Шокиращ филм за жертвите на пътя показва екип от плевенски младежи
Шокиращ филм за жертвите на пътя показва екип от плевенски младежи / dariknews.archive

Екип от доброволци подготвя филм за рисковото поведение на пътя, който ще показва кадри от лобните места на тийнейджъри, загинали при пътни инциденти. Филмът ще показва и кадри от техните гробове.

В някои кадри филмът ще бъде дори шокиращ, но така ще предизвика и желаната реакция, което е и целта на екипа.

Идеята на младите плевенчани представи на среща с медиите общинският съветник от ГЕРБ и член Постоянната комисия по образование в местния парламент, Петя Василева. В реализацията на филма ще участват доброволци от Младежки форум - Плевен и младежката организация на БЧК в града.

„Филмът ще бъде за последните пътно-транспортни произшествия с акцент върху рисковото поведение - какво предизвиква тези инциденти и как може да намалее броя на тези ПТП-та. За целта се свързахме и с началника на КАТ -Плевен, който ще ни предостави статистика за случаите, при които рисково поведение на деца зад волана води до жертви по пътищата", каза Петя Василева.

Тя уточни, че екипът за филма вече е сформиран. Сега предстои заснемане на лобните места на младежи от Плевенско, загинали при катастрофи, както и техните гробове. Сценарият включва разговор с психолози и срещи с родители на загиналите деца, при получено съгласие от тяхна страна, уточни Василева.

Крайната цел на проекта е готовата продукция да бъде представена в медиите, качена в интернет и обсъждана в часовете на класа в училищата.

„Много по-въздействащо е когато деца създават подобен продукт за връстниците си. Тогава сетивата на децата и тяхното съзнание се отваря много по-широко за посланието, което се отправя към тях", убедена е Петя Василева.