С Дни на открити врати и работна среща в УМБАЛ отбелязаха Деня за борба с диабета
С Дни на открити врати и работна среща в УМБАЛ отбелязаха Деня за борба с диабета / umbal.pleven

За трета поредна година, по повод Световния ден за борбата с диабета, Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски", с началник доц. д-р Катя Тодорова, организира „Дни на открити врати". Кампанията бе осъществена с подкрепата на изпълнителния директор на лечебното заведение, д-р Наташа Манева.

Кулминацията на активностите, посветени на 14 ноември, бе работната среща на тема: "Битката срещу диабета може да бъде спечелена, ако хората и обществото знаят повече". Изпълнителният директор на болницата д-р Наташа Манева приветства събралите се медицински специалисти и гости, ангажирани с диагностиката и лечението на захарния диабет.

С "Дни на открити врати" и работна среща в УМБАЛ отбелязаха Деня за борба с диабета
netinfo

„Утвърждаването на кампанията Дни на открити врати на Клиниката по ендокринология е доказателство за високия професионализъм на екипа на Университетската клиника, и познаването на потребностите на обществото", подчерта д-р Манева.

„Стремежът да прилагате последните достижения в медицината е пътят, който ще изведе българското здравеопазване на още по-високо ниво. Ентусиазмът и желанието да докажете, че Плевен е фактор в съвременната медицинска наука и практика ни задължават да ви подкрепяме с всички възможности, които университетската болница разполага", подчерта изпълнителният директор.

Поздравителен адрес бе изпратен и от председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева.

Кампанията Дни на открити врати се проведе под символа на Синия кръг на надеждата „Заедно срещу диабета" съвместно с представителите на Плевенската пациентска организация, която е член на Българската Асоциация Диабет.

Доц. Катя Тодорова представи резултатите от изследванията осъществени в дните на отворени врати в Клиниката по ендокринология. Изследвани са 44 пациенти със захарен диабет тип 2.80% от тях показали отличен метаболитен контрол, при много по-тревожни резултати за страната.
За първи път в кампания са обхванати и 93 младежи над 18-годишна възраст. 1/3 от тях са с данни за затлъстяване. Около 30% от младежите с наднормено тегло имат показания за високо кръвно налягане и повишени ниво на кръвна захар.

Целта на инициативата е да допринесе за повишаване на качеството на лечение на диабетно болните и своевременно да бъдат диагностицирани и отстранени факторите, които водят до появата на диабетни усложнения и свързаната с тях смъртност.

В рамките на тазгодишната кампания в три поредни дни от 11 до 14 ноември 2014 г. в Клиниката по ендокринология са извършени безплатни измервания на кръвна захар, гликиран хемоглобин, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет, давани са и индивидуални консултации за постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол. Изнесени са три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: „Обучение за самоконтрол на кръвна захар при втори тип захарен диабет", „Диетично хранене при захарен диабет" - и „Грижи за диабетно стъпало.

Всяка медицинска дейност, водеща до понижение на тези фактори е важна стратегия за намаляване на разходите за лечение на диабетните усложнения. Чрез тази активност ще се заздрави връзката между лекар и пациент - важен момент в постигането на взаимна удовлетвореност от съвместните действия в полза на хората с диабет, обобщи доц. Тодорова.