/ abv press
Външнотърговска стратегия нямаме от 90-те години на миналия век. Загубихме огромни пазари, припомни Румен Петков
България се нуждае спешно от външнотърговска стратегия. Такава нямаме от 90-те години на миналия век. В нея трябва много ясно да бъдат формулирани пазарите, към които се стремим, както и с каква продукция и услуги искаме да излезем на тях.

Кои са браншовете, които считаме за приоритетни и какви са инструментите, с които държавата ще подкрепи родно производство и достигането на неговата продукция на чуждите пазари. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

Румен Петков: Българските правителства демонстрират пълна немощ за формата „16+1“

Той коментира и формата „16+1“, между Китай и страните от Централна и Източна Европа, на който България бе домакин, като заяви, че по същество страната ни е пропуснала да се подготви за тази среща, в следствие на което накрая е подписала едни формални договорености без конкретен характер. „С Китай подписахме „Протокол о намерениях“, в който единствено интелектуалната мощ на Цветан Цветанов може проникне и „да разкрие“ китайския враг вътре.

Договориха създаване на глобален център за партньорство в рамките на формата „16+1“

По същество досега страната и институциите ни на първо място правителствата са демонстрирали една пълна, административна, политическа и управленска немощ. С Китай вече имаме споразумение за сътрудничество в областта на науката и технологиите, протокол за фитосанитарни изисквания за белене на слънчогледово семе и още няколко стратегически решения за целия регион, които показват, че независимо от това, че преди една година сме спечелили домакинството на формата "16+1", българското правителство не е предприело нищо, за да стигне до конкретни договорености, които да засегнат развитието на икономическите ни отношения.

Нещо повече, сега ние имаме възможността да проведем успешна битка по линията Будапеща-Белград, която е договорена, да продължи към Пирея, към София и това да даде възможност Будапеща и китайските инвеститори да имат достъп и до Черно море, и надолу в гръцката акватория.

Борисов: Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа

Още повече, че Гърция е член на държавите, ангажирани със сътрудничество в Черноморския регион. Пропускаме огромни шансове, които в много голяма степен в последствие остават за наша сметка“, заяви Петков. „От една страна сме заобиколени от пътния възел който минава през Букурещ, от друга страна сме на път да бъдем заобиколени от пътния възел, който стига до Унгария, продължава към Австрия и цяла Европа“, допълни той.

Председателят на АБВ взе отношение и по темата с забраната за предписване на няколко десетки вида животоспасяващи медикаменти, предимно свързани с лечение на хипертония и сърдечни заболявания. „На първо място е очевидно, че обществото е недостатъчно информирано и държавата трябва да предприеме всички мерки за разяснителна кампания по този кризисен момент“, заяви Петков. Той  посочи, че проблемът засяга няколко стотин хиляди българи.

Премиерите Борисов и Ли Къцян са доволни от постигнатите в София резултати

„Всички тези хора  не знаят какво да правят от деня на спирането на продажбата на лекарствените средства до подмяната им в едномесечния период, който вчера НЗОК е дала, с лекарствени средства, които имат доказано отсъствие на канцерогенни примеси. Затова второто ни искане е незабавно падане на забраната за предписване повече от веднъж месечно на лекарства за визираните заболявания. Очевидно в случая и предвид обстоятелствата тази мярка трябва да отпадне“, посочи той.

Петков бе категоричен и, че чрез всички свои институции държавата трябва да предприеме незабавни мерки за недопускане използване на ситуацията за създаване на нелоялна конкуренция, която да доведе до изхвърлянето от пазара на малки и средни дистрибутори и да разпали на територията на нашата страна търговска война. По думите му, АБВ ще изпрати писмено предложение по трите си тези до министър Кирил Ананиев.