/ БГНЕС
Правителството не постигна конкретни споразумения с Китай по време на отминалия форум „16+1“, заяви председателят на АБВ Румен Петков. Подписаните на държавно ниво документи напомнят „протоколите за намерения“ от времето на Комсомола, които не означават нищо, изтъкна той.

Договориха създаване на глобален център за партньорство в рамките на формата „16+1“
 
Пълна административна, политическа и управленска немощ демонстрират българските правителства по отношение на възможностите, които предлага форматът „16+1“. Срещата на Китай и страните от Централна и Източна Европа се провежда за седми път и други държави вече са реализирали сериозни проекти, каза Петков.
 
Като резултат от това той посочи три китайски банки в Полша, директна авиолиния Пекин - Варшава, подписан договор между Румъния и Китай в областта на ядрената енергетика, ежегоден китайски инвестиционен форум в Чехия.

Бойко Борисов: Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа
 
"За съжаление, от миналия форум имаме три конкретни предложения, в които държавата практически я няма. Аз съм работил навремето в Комсомола и сме умирали от смях, когато се видим с руснаците и подпишем "протокол за намерения", които единствено интелектуалната мощ на Цветан Цветанов може да проникне в тях", коментира лидерът на АБВ.
 
По негови думи между Китай и България има подписано споразумение за сътрудничество в областта на науката и технологиите, както и протокол за фитосанитарните изисквания за белене на слънчогледово семе.

Премиерите Борисов и Ли Къцян са доволни от постигнатите в София резултати
 
"И още няколко стратегически решения за целия регион. Това показва, че независимо от това, че преди година спечелихме домакинството на формата "16+1", българското правителство не е предприело нищо, за да се стигне до конкретни договорености, засягащи развитието на икономическите ни отношения", каза още Петков.