РИОСВ контролира състоянието на екопътеките
РИОСВ контролира състоянието на екопътеките / netinfo

РИОСВ Плевен апелира да не се замърсяват екопътеките в Плевенско и Ловешко. От инспекцията напомнят, че на Крушунските водопади, край Луковит или в каньона на река Чернелка не трябва да се замърсява с отпадъци, да не се унищожават изградените съоръжения и да не се пали огън, за да не се създават предпоставки за пожар.

Най-посещавани, особено през почивните дни, са екопътеките на Крушунските водопади, в каньона на река Чернелка и най-новата част от геопарка “Искър – Панега”.

Крушунските водопади се намират в защитена местност “Маарата”. През 2005 г. бяха подновени мостовете на екопътеката. По протежение на пътеката не трябва да се изхвърлят отпадъци. Периодично РИОСВ Плевен организира в региона акции за почистване от отпадъци. Крушунските водопади се намират в потенциална НАТУРА 2000 зона.

В такава зона се намира е екопътеката в каньона на река Чернелка. Между селата Горталово и Къртожабене има на няколко места по протежение на екопътеката обособени кътове за пикник с дървени маси и пейки. РИОСВ Плевен припомня на тези, които са решили да си починат именно на това красиво място и желаят да си направят пикник, да пазят изградените съоръжения. На подобни места е задължително всеки да си събира отпадъците и да ги изхвърли на обособените за целта места.

Край Луковит се намира най-новата екопътека за контролираната от РИОСВ Плевен територия. Тя е част от голям проект за изграждането на първия геопарк в България “Искър - Панега”. В момента има довършителни работи, но основните съоръжения са поставени и екопътеката може да бъде посещавана. Създадени са отлични условия за почивка – просторни кътове с беседки, дървени масички и пейки.

И на трите екопътеки освен да не се пали огън и да не се изхвърлят безразборно отпадъци, не трябва да бъдат унищожавани растенията или убивани животински видове. Предложените маршрути са в потенциални защитени зони от НАТУРА 2000, което означава че посетителите им трябва да опазват флората и фауната.

Посетителите на екопътеките могат да сигнализират в РИОСВ Плевен за нарушения на телефони 064/800-964 и 064/806-951.