Реформа в жилищните фондове на общината спира некоректни сделки
Реформа в жилищните фондове на общината спира некоректни сделки / dariknews.archive

Общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет Петя Василева представи пред журналисти част от работата на Комисията за решаване жилищните проблеми на гражданите, на която тя е председател.
Новото в работата на комисията е, че вече ще се дават жилища изключително само на многодетни семейства. Петя Василева обясни, че вече е спрян процесът на струпване на етнически групи на едно място и няма подадени жалби и сигнали за проблеми, както и прояви на вандализъм и увредена собственост.

Тя припомни освобождаването на скандалния блок "Тотлебен" на изхода на град Плевен от живеещите там представители на ромската общност, които в последствие са разселени в различни краища на града и уточни, че при сигнали от граждани и съставени два протокола за нарушаване на обществения ред, се вземат конкретни мерки по отношение на нарушителите.

Петя Василева коментира, че много добро решение е било вземането на общежитието на Спортното училище до зала Спартак, където вече са настанени самотни хора или такива със здравословни проблеми.
Общежитието е поело тази функция през октомври 2014 г. Ползвателите плащат общински наем, който е в пъти по нисък от редовните за града наеми.
Петя Василева добави, че това е част от социалната функция на Община Плевен и обясни, че коректните наематели имат възможност след изтичане на 5-годишния договор, да го подновят.

Тя информира и за извършена лека реформа във фондовете във връзка с установени случаи на некоректно закупуване на жилище от фонда на общината, след което жилището се продава на тройно по-висока цена.

В тази връзка е взето решение, отдел "Общинска собственост" към общината и "Жилфонд" да направят анализ на общинския жилищен фонд.
"Направихме така, че включихме по-непривлекателни жилища във фонд "Продажба" и така общината вместо да поддържа жилища със скъпа поддръжка, които се нуждаят от ремонт, ги продава на изгодната цена и от там нанатък поддръжката си остава за сметка на купувача".

Освен това, при анализа са преразгледани и жилищата, които ще бъдат във фондовете "Под наем", "Резервен" и "Ведомствен". Петя Василева уточни, специално във фонд "Резервен" трябва винаги да има поне две свободни жилища за да има възможност за настаняване на хора, пострадали от природни бедствия, които трябва веднага да бъдат подсигурени.

Към момента фонд „Под наем" разполага с 603 жилища, фонд „Ведомствен" с 31, фонд „Продажби" с 26, а във фонд „Резервен" има 6 жилища като, три от тях са свободни. Броят на подадените молби през 2014 г. е 119, от които са удовлетворени около 60.