Расте броят на желаещите да се включат в Спри и се прегледай
Расте броят на желаещите да се включат в Спри и се прегледай / archiv.DarikNews

Д-р Ирина Джикова от РЗИ-Плевен запозна журналистите с текущата информация по проект "Спри и се прегледай". Тя каза, че има доста голям напредък по проекта, като в страната вече са изпратени покани до 150 000 граждани от втората селекция. Поканите са за безплатни прегледи по трите локализации рак на проект "Спри и се прегледай" - рак на дебелото и правото черво, рак на шийката на матката и рак на млечната жлеза.

За месец август в област Плевен са прегледани 149 граждани като от тях 141 са от община Плевен, тъй като шест от седемте лечебни заведения, които участват в проекта са в Плевен. В Белене е седмото лечебно заведение за извършване на прегледи по проекта "Спри и се прегледай", където са прегледани останалите осем граждани.

По локализация на раковите заболявания, изследванията са както следва - за колоректалния рак - 12, за рак на млечната жлеза - 28 и за рак на шийката на матката - 101, съобщи д-р Джикова и обясни, че броят им е пропорционален на включените в проекта поканени граждани, които за странната са 250 000 за преглед за рак на маточната шийка, където и възрастовата група е по-широка. 100 000 са поканените за колоректален рак и 50 000 за рак на млечната жлеза.

За цялата страна в регистъра към 31 август 2013 г. са отчетени 6470 граждани, но реалният им брой най-вероятно вече надхвърла 10 000, тъй като и в момента се прави въвеждането на данните.
През септември предстои да бъдат изпратени покани за третата селекция като тези граждани, които са получили вече от месеците юли и август, но не са се прегледали, ще бъдат поканени отново.

Според д-р Джикова, която е координатор по проекта "Спри и се прегледай", вече е отминал периода на притеснение и се наблюдава засилване на желанието за преглед у гражданите в областта. Освен това тя сподели, че не са малко и тези, които сами си правят прегледи по собствена инициатива.

"Това е и целта на проекта - да се активизират хората и да посещават по-често лечебните заведения, за да бъдат откривани в по-ранен стадий, каквито и да било заболявания, за да могат да се лекуват успешно и с по-малки щети.