Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите / archive.dariknews

Председателят на инициативния комитет, който организира безсрочен протест, гражданско неподчинение в Бохот срещу преминаването на тежкотоварни камиони през селото Виолета Мицева съобщи, че в понеделник - 22 юли ще внесе в писмен вид исканията на хората от село Бохот с цел да се получи писмен отговор за намеренията на общината, те да бъдат изпълнени.

"Ще поискам да ми се предостави и цялата проекто-сметна документация по изграждането на пътя, тъй като имаме огромни съмнения, че това бяха само приказки", каза Мицева. Тя добави, че ще държи този път заповедта да бъде пусната, съобразно всички изисквания, защото според нея, миналата година същата заповед е била пусната с много юридически пропуски, които всъщност са позволили по-лесното й сваляне от съда при последвалото обжалване.

Виолета Мицева смята, че вчерашната среща е била поредния прах в очите и предполага, че ще се получи същия сценарии - "Ние издадохме заповед, но съдът я отхвърли...". Тя каза още, че към 14:30 часа на 19 юли в селото не са поставени обещаните от кмета на Плевен табели, които да ограничат движението на тежкотоварните камиони в часовете между 22:00 и 06:00 ч.

Заповед за забрана на преминаването на превозни средства над 14 тона след 22:00 часа през село Бохот издаде кметът на Плевен, след среща с разтревожените и излезли на протест на 18 юли жители на плевенското село. Той каза, че най-късно на 19 юли в селото ще бъдат поставени табелите, които уреждат режима на движение в село Бохот. Кметът каза, че спазването на ограниченията ще се гарантира от служители на КАТ, поне докато мине обжалването в съда, което вероятно ще последва.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

До това решение на плевенския градоначалник доведе протестът, организиран от инициaтивен комитет в село Бохот, воден от председателя на комитета Виолета Мицева.

„Протестът е основателен и аз подкрепям хората, но смятам, че кметът на Плевен проф.Стойков е обещал, че ще направи пътя и работи по въпроса. Път ще има и ще се осъществи със съдействието на фирма, която е един от арендаторите в региона". Това каза Цветан Кънев - кмет на село Бохот.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

Цветан Миков - основният арендатор в село Бохот поясни: „Това, което изчакваме и което ще ни даде достатъчно основание да построим нашия участък от пътя е, да бъде изградена отсечката до територията на стопанския двор". Той обясни, че от там нататък фирмата му е в правата си да работи върху пътищата, които са между парцелите на стопанския двор. Цветан Миков каза, че това са около 750 метра в района на стопанския двор, който фирмата му ползва за своята дейност.

Той каза, че щом видят, че частта от трасето, която е общинска бъде направена, това ще е достатъчен мотив да започнат веднага изграждането на тези 750 метра път, след което, камионите вече няма да минават през центъра на село Бохот и проблемът ще бъде решен.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

През 2012-та година кметът на Плевен е издал заповед за спиране на движението през селото на тежкотоварни превозни средства. Заповедта е била обжалвана от арендатора и съдът я е отменил.
Проф. Стойков припомни, че както е обещал, средставата за ремонта на пътя са влезли в бюджета за 2013-та и така на 29 юли започва изграждането на общинската част от обходния път, който е необходим, за да се избегне движението на камиони през селото.
В един момент се получи разминаване между това, което са си говорили кметът и арендаторът при предишната им среща и сега....това предизвика възгласи "Уууу...", на които проф. Стойков отговори, че не община Плевен е минавала през Бохот с тежките тирове. Той повтори, че на 29 юли започва изграждането на общинската част от пътя до стопанския двор.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

"Който е играл на търга, той си е преценил, колко пари ще му трябват за този път. Това не е работа на общината и тя естествено търси най-евтината оферта. Така отговори кметът на Плевен на запитванията на хората, дали сумата от 26 000 лева не е твърде малка за изграждането на пътя. 
Народният представител Владислав Николов също припомни, че още като общински съветник, още в началото на 2012-та година е идвал пак заедно с кмета на Плевен и са обещали изграждането на този участък от пътя да влезе в бюджета за 2013-та година, което е станало факт през февруари тази година.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

Според Владислав Николов причината за забавянето на изграждането на пътя е в процедурите и посочи, че реално, датата, на която започваработата е 29 юли, защото тогава изтича законовия срок за обжалване на избора на изпълнител. Той добави, че процедурата не е задействана заради протеста на жителите на село Бохот, а просто е необходимо да изтекат определените срокове.

250 метра е общинската част от пътя, който трябва да бъде направен и тези 26 000 лева, предвидени в бюджета на общината са именно за него, а останалите около 750 метра ще са грижа на арендатора Цветан Миков, който ще трябва със собствени средства да го изгради. 
Кметът на Плевен обясни, че изграждането на тази част от пътя, която трябва да извърши общината предвижда изриване и застилане с макадам, след което пътят ще бъде валиран. Отсечката с дължина 250 метра започва от централния път, по който се влиза в селото и стига до гробищния парк.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

Кметът на Бохот Цветан Кънев обясни, че ще се наложи да се търси дофинансиране за строителството на част от пътя, която ще минава покрай гробищния парк в селото. Той каза, че това е участък от около 120 метра и за него ще са необходими поне 15-20 000 лева. Чрез тази отсечка ще се избегне преминаването на обходния път през самите гробища, което би довело до нова вълна от недоволство в селото. Цветан Кънев сподели пред журналистите, че ако до следващия сезон не е готов обходния път, той ще си подаде оставката като кмет на село Бохот.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

Недоволството на жителите на село Бохот беше предизвикано от преминаващите през селото тежкотоварни камиони, ползващи автоматична везна в бившия стопански двор. В сезона, когато се прибира селскостопанската продукция, трафикът на тежкотоварни камиони е денонощен, предизвиква силни вибрации, пропукване на къщи и огради,

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

...както и повреди във ВиК инсталацията, която е от етернитови тръби.

Протестът в Бохот продължава до ограничаване движението на камионите
netinfo

Около 40 са къщите, изложени на последиците от преминаващите през района тежкотоварни камиони. Според експертна оценка улицата, по която преминават камионите не може да понесе такова натоварване.

Виолета Мицева съобщи за Дарик, че протестът - гражданско неподчинение в село Бохот продължава до поставяне на знаците за ограничаване на движението на тежкотоварни автомобили над 14 тона в интервала 22:00 - 06:00 часа.