Проф. Славчо Томов:Държавата да погледне под друг ъгъл на роботизираната хирургия
Проф. Славчо Томов:Държавата да погледне под друг ъгъл на роботизираната хирургия / dariknews.archive

„Традиция и надграждане е част от политиката, следвана последователно и неотстъпно от екипа по роботизирана хирургия, създаден от проф. Григор Горчев през 2008 г.", каза на пресконференция ректорът на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов.
Повод за срещата с журналистите беше скорощното му избиране за член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана хирургия в Европа.

„Приемам тази позиция не като личен успех, а като успех на целия екип по роботизирана гинекологична хирургия в Плевен и на цялата гинекологична общност в страната и в Източна Европа", каза ректорът.

„Не е тайна, че популяризирането на роботизираната хирургия е един много сложен процес, защото обикновено се гледат преките разходи, свързани с една иновативна система като роботизираната хирургия, но по данни, излезли на форума в Истанбул, общите разходи за лечението на един гинекологично болен с роботизираните системи вече са съизмерими с тези на лапароскопската технология и са по-ниски от тези на „отворената хирургия".

"Това за нас е едно много сериозно основание да апелираме пред нашите държавни институции, да погледнат по по-друг ъгъл на този тип хирургия", заяви ректорът.

Проф. Томов посочи, че за да е ефективна икономически, една роботизирана система за гинекологични операции трябва годишно да прави не по-малко от 250 операции, докато със роботизирана система в Плевен се правят по 100 операции на година, като за тази година 70% от тях вече са изчерпани.

Няма да върнем останалите нуждаещи се пациенти, но ще трябва да ги оперираме чрез традиционна, отворена хирургия, уточни професорът и пипомни някои от предимствата на роботизираната хирургия, при която е значително по-кратък периода на възстановяване.

Екипът на университета ще предложи от следващата година да се поемат за реимбурсиране и част от урологичните операции в Плевен.

Проф. д-р Григор Горчев - член-кор. на БАН и почетен ректор на МУ-Плевен, оцени като голям
успех за Плевенския университет факта, че проф. Томов е получил пост в управителния съвет при сериозна конкуренция с московския учен-хирург - д-р Попов. "Това показва, че опитът на нашия, български екип се цени високо от научната медицинска общност в Европа",
коментира проф. Горчев и изрази увереност, че Медицинският университет в Плевен ще успее да се пребори и да стане домакин на конгрес на този вид новативна хирургия през 2017
година.