Проф. д-р Горчев:Бъдещето на медицината е в съвременните технологии
Проф. д-р Горчев:Бъдещето на медицината е в съвременните технологии / dariknews.bg

Oт началото на декември 2012 в СБАЛАГ "Света Марина" в Плевен се прилага уникална за Европа технология за лечение на солидни тумори, абсплютно неинвазивно - без разрези, белези и кръвозагуба. Също така, лечението съхранява органите и е безвредно за пациента.
В интервю за Дарик, проф. д-р Григор Горчев обяснява естеството на технологията Хайфу и коментира изобщо развитието на съвременните технологии в онкохирургията.

Къде стои Плевен в европейски и световен план, относно приложението и развитието на Хайфу технологията?

- За нас е чест, че висшето училище, а и Плевен, като град се развива в областта на новите технологии. Ние стартирахме първи в региона не само в Плевен, но и в Централна Източна Европа с роботизираната система Да Винчи S, с която работим повече от пет години. През този период осъзнахме и предимствата на Хайфу технологията, която още е доста непозната в медицината, не само у нас, но и в страните от централна и източна Европа.
- Преди години на конгрес в САЩ - знаете, че американците са водещи в този тип технологии, беше представен методът. Става дума за технологии на НАСА. Тогава основно се запознахме с процедурата, проучихме нещата и след 2 години успяхме да купим тази апаратура, която е последен модел, относно диагностика и лечение на тумори на меки тъкани, панкреас, черен дроб, рак на матката и др. Това е една алтернатива за хората с онкологични заболявания.
Основно при нас пациентите идват с диагностицирани заболявания, но ние задължително извършваме необходимата диагностика преди всяка процедура. При нас туморът се маркира и се провежда т.нар. стопяване с високо енергиен ултразвуков лъч, който коагулира туморната тъкан и с висока точност и прецизност се получава термоаблация на образуванието. Технологията е добре развита, а ние вече виждаме ефекта при нашите първи пациенти.

- Какви пациенти са преминали до сега през Хайфу центъра - с какви онкологични заболявания?

- Двама пациенти с рак на панкреаса. Един от тях е мъж от Перник, който има проблем от 7-8 г. Той беше с много силен болков синдром, а след процедурата болките изчезнаха, това е добър атестат за апаратурата.
Относно развитието на новите технологии, това е една от моите мисии. Трябва да кажа,че българският пациент е жаден за развитие на високотехнологична медицина. Мина времето, когато се прилагаха старите методи на лечение. Известно е, че масово наши пациенти ходят и се лекуват в Турция, където е създаден център, в който е концентрирано всичко необходимо за лечението на онкологични заболявания. За това е крайно време да се замислим, както правим аз и екипът ми, как да направим нещо за тези хора, въпреки че това е работа на държавата.

- Разажете за Вашия екип, който прилага Хайфу технологията - къде е обучен?

- Когато решихме да купим апаратурата направихме връзка с Хайфу центъра в Китай. След това избрахме екип, който ще работи и той отиде на обучение. Част от екипа са инженер, лекар - онколог, както и рентгенолог. Те преминаха на обучение в Китай, в средата на миналата година, а за старта на работата в Плевен, пристигна екипът, който обучи нашия, за да им помага в началото. В момента тук е един от китайските специалисти, като той ще остане в Плевен до началото на февруари.

- Бихте ли направили една съпоставка между Хайфу технологията, кибер ножа и линейния ускорител?

- Това са различни технологии. Хайфу технологията е подходяща за приложение при тумори на черен дроб, на панкреаса, тумор на бъбреците, миома на матка. При този метод в реално време се вижда, как туморът изчезва, но той например не е подходящ за приложение при рак на бял дроб или мозък. Технологията се провежда в реално време, като ние виждаме, как става процеса и самия тумор изчезва от лъчите.

- Има ли значение, какъв е стадия на онкологичното заболяване?

- Ние работим индивидуално със всеки пациент. Хората идват при нашите специалисти, които преценяват, кой е подходящ и кой не. Естествено е, че ако при нас дойде пациент с метастази в четвърти стадии, то няма смисъл технологията да се прилага при него, защото не би могла да помогне.

- Вашият екип работи от началото на декември в Плевен. Колко пациенти са преминали през тази процедура?

- Над 15 пациенти са преминали до сега. На ден се работи с един пациент. По някога процедурата трае от 5 до 6 часа. Има много сериозна подготовка, анестезия и всичко трябва да е абсолютно прецизно. В бъдеще на ден, сигурно ще може да преминават и по двама пациенти. Става въпрос и за ракови заболявания, като остеосарком на костите, на черен дроб, панкреас, където процедурата също е тежка.

- Проф. Горчев, преди време сам казахте, че бъдещето на медицината е в съвременните техники?

- Да. Така е и не се отричам от думите си. Преминава се през различни стъпала. В началото беше ендоскопската хирургия, след това роботизираната, сега Хайфу технологията. В скоро време няма се прилага т.нар. отворена хирургия. Знаете,че бяхме първи и с въвеждането на роботиката.

- Вие сте първият сертифициран оператор на конзола за роботизираната система „Да Винчи S".

- За мен това е изключително важно, защото това е друг тип хирургия. За съжаление има много хора, които не я познават и не могат да я проумеят, като философия. Парадокс е,че пациентите са по-добре информирани от лекарите. Има колеги, които са със закостеняло мислене и трудно приемат новите технологии и новото.
Казвал съм го и на конгреси - хирургията е консервативна дисциплина, но тя също се развива. Когато говорим за Да Винчи, винаги давам за пример румънците. Те стартираха заедно с нас през 2008г., когато купихме гинекологичен робот, а те хирургичен. Сега в Румъния има общо 7 робота, а при нас един-този в Плевен. Там обаче, държавата е изградила своя политика в областта на роботизираната инвазивна хирургия. Държавата е решила и инвестира в своите граждани, защото е осъзнат икономическият ефект, от този тип хирургия.
Преди ден оперирах младо момиче от рак на шийката на матката, което стоя два дни, а след пет дни може да отиде на работа. Ако операцията е направена по стандартния тип, пациентката ще е в болница поне месец, а след това още дълго време ще се възстановява. При нас обаче не се осъзнава икономическият ефект. Ние преминахме през една голяма борба, за да се покриват от държавата операциите, които правим.

- Разкажете за идеята Ви в Плевен да има втори робот?

- Да. Няма да издавам тайна, но мисля, че това ще е факт до три - четири месеца максимум. Системата, с която работим се ползва и от двата урологични екипа, който обучихме и те оперират рак на простата. За това на нас ни е нужен втори робот, тъй като подготвяме и хирургичен екип, който ще е за онко-хирургия.
Това са двама много стойностни колеги. В началото на март те заминават на обучителни курсове за сертифициране, защото схемата е такава. Аз също съм преминал по този път. Първо бях в Америка, след това във Франция, системата в Плевен пристигна и започнахме работа съвместно с холандски професор.
Смятам, че Плевен ще стане център на роботиката в медицината и това е напълно нормално. При нас липсва държавна политика и надделяват различни лобита. Защо не се инвестира в нещо положително, което помага на хората. Защо в Турция успяват? Защото там всичко е концентрирано на едно място. ПЕТ - скенер, роботика, всичко е на едно място. При нас всичко е пръснато из страната, а пациента е в ролята на футболна топка.

 - Проф. Горчев, от дълги години в Плевен се говори за линеен ускорител. Сега вече предстои в града да бъде поставен и този така необходим за лечението на онкоболни компонент.

- Да. Още по времето на някогашното управление на НДСВ в зала Асклепий на среща със студенти ни беше обещано от депутат, че в Плевен, ще има линеен ускорител до пет месеца. Вижте, сега линеен ускорител в Плевен ще има, но това отдавна трябваше да се случи. Такъв е нужен за града, защото тук е центъра на Северна България и има концентрация на много онкоболни. ПЕТ - скенер няма да има, но и два апарата в страната в София и Варна са достатъчни.
ПЕТ - скенерът е скъпа технология, а мащабите на страната ни не са толкова големи, за да не са достатъчни тези два, които работят. В бъдеще, реално и необходимо е да получи линеен ускорител.
Надяваме се,че апаратурата ще е нова, а търговете ще се правят в Министерство на здравеопазването.