Приключват дните на Балканското кино
Приключват дните на Балканското кино / dariknews.archive

Балкански филми ще гледат плевенчани в Летния театър в "Кайлъка" и през последните дни от тази седмица.

Този петък -  28 август ще бъде показана хърватската драма „Татко" с режисьор Далибор Матанич, сценарист Далибор Матанич, оператор Ваня Чернул. В ролите: Юдит Франкович, Ива Ива Михалич, Игор Ковач, Иво Грегуревич.

Едно момиче убеждава приятеля си и сестра си да се присъединят към нея за пътешествие до отдалечените затънтени гори на планината Лика. Там тя намира баща си, който преди много години е изоставил семейството им. Сега нейният родител е сериозно болен, така че това е последният й шанс да говори с него за всичко, което се е случило в миналото. В отдалечения пейзаж на Лика тъмните тайни на семейството - тайни, които са били скрити един цял живот, са на път да бъдат разбулени...

В съботния 29 август е прожекцията на румънската комедия „Мамка му и преход".

Прекрасна комедия за това, което се случва в Румъния по време на бурния преход, който можем да приемем само с разбираща усмивка. Пишман бизнесмени и агресивни бизнесменки се сблъскват с мутри и компаньонки, но от това винаги страдат нормалните хора, които по някакъв начин се опитват да оцелеят...

Дните на Балканското кино завършват в неделя - 30 август, с албанската трагикомедия „Зная, че имам по-добро заглавие, но не го намерих".

На границата между комедията, политическата сатира и драмата е построен един филм за времето от 60-те години на миналия век до наши дни; разказ за разпада на Югославия за живота на албанците в Косово; за режима на Енвер Ходжа; за промените в Европа, артистично пресъздадени през очите на едно момче, което търси спасение в киното и успява да стане известен албански режисьор.
Всички прожекции са от 19.00 часа, входът е безплатен.