При някои са слепи очите, при други - душата
При някои са слепи очите, при други - душата / Дарик Плевен архив
При някои са слепи очите, при други - душата
31381
При някои са слепи очите, при други - душата
  • При някои са слепи очите, при други - душата

Луда държава с луди хора е нашата. Никой никого не зачита, гледаме да сме сити, на сухичко и прохладничко, а останалите..."кучета ги яли". В случая, който искам да ви разкажа, метафората с кучетата е малко неуместна. Защото в сърцето на кучето-главен герой, има повече човещина октоклото в някои от хората, участници в случката.

Става дума за кучето-водач Жара и нейният нов собственик Венци. Те са заедно отскоро, благодарение на Община Плевен, която отпусна средства за закупуването на Жара. Тя е специално обучена за водач на слепи хора, а Венци е незрящ плевенчанин, на когото четириногото помага в ежедневието.

Спомням си, че в деня, в който Жара и Венци бяха представени пред медиите, се почувствах наистина обнадеждена, че нещо хубаво се случва в този град и тази държава. Че ще кажем една добра и позитивна новина в емисията криминални престъпления, беднотия и неуредици.

Посрещнахме първото куче-водач в Плевен с усмивка и с мисълта, че вярно май сме се запътили към Европа. В Европа обаче, изхвърлят такива като нас, така, както служителите на градския транспорт в Плевен, изхвърлиха Венци и четириногата му приятелка от тролей номер 4 миналия петък.

Невежи ли са, глупави или безсърдечни служителите от градския транспорт - това аз не мога да кажа. Мога само да ви предложа разказ на случката от самия Венци, а вие да преценете.

Венци, Жара и техният инструктор се качват по обичайния си маршрут към "Сторгозия" в тролей номер 4, но 10 метра след потеглянето на превозносто средство контрольорката извиква на шофьора да спре машината. Започват разправии, в които Венци се опитва да обясни на жената, че кучето е служебно, има наморник и отличителни знаци.

В негова защита се намесват и други пътници, но контрольорката е непреклонна, че куче в тролей не може да се вози. Двамата с шофьора заявяват, че ако кучето не слезе, тролеят няма да продължи и Венци слиза заедно с Жара. С тях, възмутени от нелепата ситуация, слизат и повечето пътници. Незрящият мъж и кучето му се качват в следващото превозно средство, но Венци все пак решава да потърси правата си, защото случката разстроила не само него, но и кучето му.

При първоначалния афект той имал идеята да подаде жалба срещу служителите, но после размислил, че и едно просто "извинявай" ще свърши работа. Макар че кучето отскоро е в Плевен, това не е първият подобен случай на неразбиране, разказа още Венци. В подобна ситуация той попаднал, опитвайки се да си купи чантичка от магазин "за левче". "Кучета не пускаме, не ме интересуват закони", била реакцията на продавача.

Както Ви е станало ясно, Венци не използва кучето за безцелни разходки, а за да свърши неотложните си работи. И ако Вие, аз, контрольорката и шофьорът на тролея нямаме нужда от водач, за да си напазаруваме, то хора като Венци имат. Затова е особено важно Вие, аз, контрольорката и шофьорът да не пречим на Венци като го сваляме от тролея или го гоним от магазина.

Това, което можем да направим за него, е да му предложим помощ да пресече например...или да потърсим инж Ангел Несторов - управител на Тролейбусен транспорт Плевен, който да ни обясни има ли право Венци да влиза в тролея с Жара или в нашия град законите не важат.

Учтиво и любезно г-н Несторов обясни, че щом кучето е с наморник и има необходимите документи, пречка няма. Всички служители на фирмата вече са инструктирани и това няма да се повтори, обеща управителят на Тролейбусен транспорт.

От него чрез нас Венци получи и извинение в ефир. На Венци и Жара остава да се борят със следващите спънки по пътя си, каквито неминуемо ще имат. Дано перипетиите занапред не са свързани с човешкото невежество и глупост.