Представят проект за преодоляване на социалната изолация в помощ на възрастни
Представят проект за преодоляване на социалната изолация в помощ на възрастни / netinfo

Проект „Преустановяване на социалната изолация на лица в пенсионна възраст в Община Ябланица и осигуряване на услуги за тяхната социализация и самопомощ" ще бъде представен днес. Той е единственият подобен, който се реализира на територията на България, стойността му е 119 170 евро и се финансира по програма ФАР на ЕС, проект „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи".

В рамките на проекта е изграден Дневен център за възрастни „Достолепие" в Ябланица, в който се демонстрират най-добрите европейски практики в областта на социалните услуги за възрастни в пенсионна възраст. Целевата група са 35 души в пенсионна възраст с предпоставка за институционализиране, запазили своята жизненост и активна гражданска позиция от община Ябланица.

Представянето на проекта, който се изпълнява в партньорство между Фондация „Перпетуум-мобиле" Плевен и Община Ябланица, е от 10.00 часа в заседателната зала на Областна администрация Плевен. Ще присъстват представители на фондацията, възрастни хора, които ползват услугите на центъра и целия екип на проекта.