Представиха иновативен модел за икономически и социален просперитет на Плевен
Представиха иновативен модел за икономически и социален просперитет на Плевен / dariknews.archive

Концепция за иновативен модел за постигане на икономически и социален просперитет на Плевен и региона беше представена на 26 ноември в Плевен. Това стана на кръгла маса, която се проведе в Ректората на Медицински университет в града. В нея участие взеха областният управител на Плевен Ралица Добрева, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, представители на неправителствени организации и домакините на събитието - ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов и чл. кор. на БАН проф. Григор Горчев.

„Ако в момента Плевен има нещо, с което да се похвали и ако изобщо в Плевен има нещо, което е на световно ниво, това е сферата на здравеопазването и в този смисъл общинската власт трябва да направи всичко възможно, да съдейства в развитието на медицината, тъй като това е важно за хората и за града и декларирам, че Община Плевен винаги ще оказва институционална и всяква друга подкрепа в областта на здравеопазването.

Готов съм винаги да съдействам с каквото мога, за да продължи този темп на развитие и по отношение на Медицинския университет, и на практическата част, за да получават тази висикокачествена услуга не само гражданите на Плевен". Това каза кметът на Плевен Георг Спартански в началото на форума.

„Инициативата набира скорост, има вече своята форма и има подкрепата и на всички политически представители в Плевен, което прави чест на всички, застанали зад нея", каза ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов.

Той отбеляза ключовата роля на висшето училище в осъществяването на идеята, както и факта, че реализирането й не би било възможно без подкрепата на всички институции и НПО. Проф. Томов подчерта важността на това, идеята да придобие и реално съдържание.

Проф. Горчев подчерта, че при вече съществуващите здравни заведения, Плевен има база и потенциал за иновативно развитие и на бизнеса, свързан със здравеопазването

Председателят на новия Общински съвет в Плевен Мартин Митев каза, че е много важно кадрите, които създава Медицинският университет да не се разпиляват в страната, а да останат максимално в Плевен.
„Имаме всички дадености и трябва да направим клъстера тук, благодарение на частната инициатива на медицинските заведения в Плевен".

Колкото до Общинския съвет в Плевен, чийто председател е, Мартин Митев каза, че застава зад думите на кмета Спартански и той и колегите му ще положат всички усилия в името на жителите на община Плевен.

Събитието е инициатива на гражданска мрежа от 8 плевенски неправителствени организации, които споделят обща загриженост и отговорност за социалното и икономическо развитие на Плевен и региона, подпомогнати от Института за регионални и международни изследвания - София.

Инициативата се реализира с активната подкрепа на Медицински университет Плевен.