Предразсъдъци и липса на информация са причина за двойно по-малък брой донори за ин витро
Предразсъдъци и липса на информация са причина за двойно по-малък брой донори за ин витро / archive.dariknews

"Потребността от донори на яйцеклетки и сперматозоиди в България е доста голяма. За това не се говори много, не е толкова популярно и може би от там идва и проблемът с малкото дарители спрямо нуждаещите се от донорство двойки", сподели пред журналисти в пресцентъра на БТА в Плевен д-р Нина Айвазова - ембриолог в КИРМ"Св. Елисавета" в Плевен.

Тя обясни, че донорките могат да бъдат млади жени до 34 годишна възраст с реализирана репродуктивна функция т.е., да имат поне едно здраво родено дете. Те трябва да отговарят и на някои чисто медицински изисквания като за целта минават през ножество прегледи и консултации при различни специалисти, преди да бъдат допуснати до процедура за участие в донорство.

Над 2800 процедури са извършени в КИРМ"Св. Елисавета" - Плевен от създаването й през 2009 г., като от тях над 250 са с донорски яйцеклетки. От тях родените деца са над 150 и до края на 2014 г. се очаква те да станат 177.

Процедурата при донорство със сперматозоиди, където възрастовата граница е 35 години е значително по-лесна и не изисква необходимите при даряване на яйцеклетка процедури.

Д-р Божанка Панева - акушер-гинеколог в МЦ КИРМ - Плевен коментира, че една от пречките за недостатъчния брой дарители на яйцеклетки е от психологическо естество.
"Това е мисълта, че ще дарят частица от себе си някъде другаде, а не толкова страхът, че им предстои самата процедура и би могло здравето им да бъде засегнато по някакъв начин", каза д-р Панева.

Тя уточни, че цялата процедура трае около две седмици и завършва с пункция за осигуряване на яйцеклетката, с което приключват ангажиментите на донорката, свързани с посещенията в центъра. "До сега не сме имали проблеми с донорките, свързани със самата процедура ин витро. Имаме доста успешни бременности от донорство, но като цяло желаещите са почти двойно повече от даряващите", сподели д-р Панева и изрази благодарност към жените - дарителки, тъй като "с това се прави едно огромно добро и се дарява едно голямо щастие, и на нас като специалисти, и на хората, които желаят да имат деца".

Прегледите и консултациите, както и самата ин витро процедура се извършват при пълна анонимност така, че донори и реципиенти не могат да имат контакт или информация един за друг. Общият брой на децата/свои и чрез донорство/, които може да има жена или мъж-донор е пет.
Интересен факт е, че годишно по две или три сами жени посещават ин витро центъра с желанието да станат майки. При тях ограничението във възрастта е 40 г.

Лекарите споделиха общото си впечатление, че предразсъдъците и липсата на повече информация са основната причина за малкия брой желаещи да станат донори.

765 деца на двойки от цялата страна са се родили до сега в инвитро центъра в Плевен.

На срещата в пресцентъра на БТА в Плевен, Лекарите - специалисти  бяха представени от Даниела Гонкова - зам.-административен управител на МЦ КИРМ"Св. Елисавета" - Плевен.