akrobatika
akrobatika / dariknews
От трети септември тази година, Клубът по спортна акробатика в Плевен ще преустанови дейността си. Причина за това е предизвестие за прекратяване на 10-годишния договор, сключен през 2013-та година с ОП“Жилфонд“, по силата на който клубът ползва помещение в зала „Спартак“ на ул. „Кала тепе“ в Плевен.
За това информира медиите в пресклуба на БТА в Плевен председателят на „Спортен клуб по акробатика“ – Плевен, Галя Паралийска. Тя посочи, че прекратяването на договора става по силата на чл. 29 т. 2 от същия, който гласи, че "по искане на една от страните, той може да бъде прекратен след отправяне на едномесечно предизвестие за това".

„Откакто е подписан договора през 2013-та година не сме имали никакви задължения по повод финансиране към Община Плевен и към ОП“Жилфонд“. Абсолютно стриктни сме били в изпълнението на Инвестиционна програма, и аз и всички родители си задаваме въпроса: „Какво ще правим с децата след като ни бъде прекратен договора. Казусът говори още, че всеки клуб от общината или област Плевен, който е сключил такъв договор с „Жилфонд“, може да се окаже на моето място", коментира Галя Паралийска.
В отворено писмо до медиите, председателят на Клуба по спортна акробатика - Плевен припомня за "аналогична ситуация, разиграла се преди време с два други спортни клуба в града ни. При обсъждане на предложение в Общински съвет – Плевен за прекратяване на договора между Община Плевен и Спортен клуб по борба „Изобор” и ново предоставяне на спортната зала за съвместно ползване от два клуба по борба - клуб „Изобор” и Клуба на Камен Лозанов, тогава кметът г-н Спартански заяви в залата, че договорите са закон между страните и те се създават и се подписват, за да се спазват", се казва в отвореното писмо. 50 са общо децата в Клуба по спортна акробатика в Плевен. От тях 15 са от Спортното училище в Плевен, в което на 3 септември започва новата учебна година.

„Повиках Галя Паралийска, за да намерим консенсусно решение, тъй като има втори клуб по акробатика в Плевен, създаден също от изявени акробати, които са дали на Плевен и на България доста от спортната си кариера. Имам и официално писмо от президента на Българската федерация по акробатика, за да съдействам за решаването на конфликта между създадения нов и съществуващия стар клуб по отношение на ползването на базата на Спортен комплекс „Спартак“, която знаете, е като „Дядовата ръкавичка“. Поканих Галя Паралийска на среща и й казах: „Не ползвате този имот 24 часа в денонощието и е съвсем нормално да направим график като ще намерим и юридическата формула, за да може и двата клуба да си провеждат тренировките, както правят и други клубове и съвместяват ползването на спортната база. Тя обаче не възприе нито един аргумент и категорично отказа“. Това каза пред журналисти кметът на Плевен Георг Спартански в коментар относно казуса с предизвестието за прекратяване на договора на Спортния клуб по акробатика в Плевен.

Той допълни, че е използвал този вариант, за да може след като бъде прекратен договора и „преминат всичките тези страсти“, да покани и двата клуба и да се разберат.
„Децата на Плевен не са на кмета, на Галя Паралийска или на Рени Недялкова – те са деца на Плевен“, каза кметът и допълни, че според него не е целесъобразно да има по два или повече клуба от различните спортни дисциплини в Плевен. „За мен това е излишно хабене на обществена енергия и на финансови средства, а и когато се разводняват усилията, резултатът не може да е концентриран“, каза още Георг Спартански.