Подценяването и непознаването на опасностите са основна причина за удавянията
Подценяването и непознаването на опасностите са основна причина за удавянията / dariknews

5115 човека са спасени от удавяне в България през 2013 година. Броят на удавените е 106 като от тях 16 са до 17-годишна възраст. Спрямо предходната година/2012/, има снижаване броя на удавените лица с 57 в това число и на децата. Това съобщиха от Областния съвет на БЧК-Плевен по повод Седмицата на водното спасяване, която се провежда в дните между 2 и 8 юни.

Основни причини за удавянията си остават непознаването на правилата за водна безопасност, подценяването от хората на опасностите при къпане и плуване, къпането на неохраняеми места, недобрата плувна култура и слабия родителски контрол.

За Плевенски регион за 2013 година има четирима удавени в неохраняеми обекти от които 2 деца.

Една от причините за удавянията е слабата плувна подготовка на нашето население. Около 20% от българското население умее да плува, докато в Европейския съюз е 75%. Повече от 3/5 от българското население има връзка с водата - море, река, езеро, язовир. Хиляди хора използват през лятото тези места за отдих, развлечение, спорт, риболов.

По данни на Световната здравна организация, годишно в света от воден травматизъм има пострадали /удавени/ около 200 хиляди души. По тази печална статистика водните инциденти заемат второ място след автозлополуките.