skobelev
skobelev / dariknews.archive
С панихида в памет на хилядите загинали воини при Третия щурм за Плевен започна отбелязването на 140-та годишнина от един от най-кървавите етапи в Руско-турската освободителна война.

skobelev
dariknews.archive

Пред Костницата в парк „Скобелев“ се състоя и традиционният военен ритуал по приемането на почетния караул от командира на Единния център за начална подготовка в Плевен. полковник Николай Бешев.

skobelev
dariknews.archive

За събитието дойдоха множество официални лица, сред които народният представител Стефан Бурджев, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, Румен Петков – член на Инициативния комитет за честването на 140 години Плевенска епопея, гости от Русия, общински съветници и граждани.

skobelev
dariknews.archive

„Дължим своето Освобождение на онези момчета от степите, които последваха повелята на сърцето и се притекоха на помощ на един угнетен поробен народ. За тях не достигнаха златните ордени, те не знаеха френски, не танцуваха полка. Те срещаха оловните куршуми с гърдите си, затова и братските могили на българската признателност към братята – освободители ще бъдат един вечен апотеоз, издигнат в чест и слава на техния жертвен подвиг. Българският народ с волни пожертвования - богатият с пари, бедният с труда си, направи така, че да бъдат вечни паметта и споменът за тези, които не пожалиха живота си, за да се бият за Освобождението на България”, каза в словото си кметът на Плевен Георг Спартански.
Той подчерта, че ген. Скобелев е легендарен и с това, че за своите близо 20 години войнска дейност е водил около 70 битки и не е загубил нито една, защото е бил от тези генерали, които са предвождали своята армия, а не се е криел зад гърбовете на солдатите.

skobelev
dariknews.archive

"Това доказва, че личният пример винаги ражда своите плодове и това е в днешно време знак към нас, които сме на по-висши позиции – че трябва да водим своите екипи, а не да се крием зад гърбовете на подчинените си. Тук сме, за да отдадем почит и признание на славните момчета, оставили жени, деца и близки  на хиляди километри разстояние, за да положат кости пред олтара на българската Свобода. Тук няма партии и идеологии, на тези дати ние се обединяваме в почитта си към всички тези хиляди воини, които завинаги оставиха своите кости на зелените възвишения край Плевен. Затова съм сигурен, че докато ни има нас, докато я има България, паметта за тези момчета винаги ще е жива", каза още Спартански.

skobelev
dariknews.archive

skobelev
dariknews.archive