Побратимихме се с Азорските острови
Побратимихме се с Азорските острови / netinfo

Понта Делгада е новият побратимен град на Плевен, това обяви плевенският кмет Найден Зеленогорски. Специален документ на български и португалски са подписали на празника на града кметовете на двете общини Плевен и Понта Делгада.

Новият ни побратим е част от Азорските острови и в него живеят около 80 хиляди души. Особено развит е туризмът в тази част на Португалия, където годишно почиват 800 хиляди човека. Земеделието е основен отрасъл там, в Понта Делгада се намират и единствените в Европа чаени плантации. Разстоянието между двата града е около 7000 км. Пазарът на имотите там се развива доста добре в момента, като за сравнение къща с двор там струва колкото апартамент в София.

 Любопитен факт е, че Плевен е първият и единствен европейски град, с когото Понта Делгада осъществява партньорство. Целта на партньорството между общините е да се развива съвместен бизнес и да се привлекат инвестиции. Голямата цел обаче е съвместно да бъдат разработвани европейски проекти.

До десетина дни Община Плевен ще изготви и изпрати предложения за съвместни проекти, които включват обучение на специалисти за разработване на проекти и други идеи свързани с бизнеса, екологията, опазването на културно-историческото наследство.

Подробности за подписването на договора за побратимяване и бъдещите съвместни дейности чуйте от плевенския градоначалник в прикачения файл