Плевенска филхармония свири днес в чест на композитора Георги Костов
Плевенска филхармония свири днес в чест на композитора Георги Костов / dariknews.archive

Плевенска филхармония кани тази вечер почитателите на музикалното изкуство на своя първи концерт за Новата 2017-та година, който ще се състои в зала "Катя Попова", от 19.00 часа.

Концертът е посветен на 75-та годишнина от рождението на големия български композитор Георги Костов.
Солист ще е Михаела Берова - мецосопран, а на диригентския пулт ще бъде Деян Павлов.

В програмата на концерта са включени "Пет песни за моми хубавици", сред които "Йовано Йованке", "Катерино Моме" и "Брала мома къпини", "Кончерто гросо" за струнен оркестър и "Ритмични движения" за голям струнен оркестър с автор композитора Георги Костов.

Плевенска филхармония свири днес в чест на композитора Георги Костов
netinfo

Михаела Берова е родена в Стара Загора. Носител на много награди, талантливото мецосопрано печели сърцата на публиката с ролите си, а аплодисментите на публиката определя като най-свидния спомен и преживяване от всяко едно участие. Последната от наградите й е от второто издание на международния конкурс „Art Stars - Звезди на изкуството" - 2016, Варна, където печели трета награда, както и специална такава - участие в Оперна гала в Държавна опера Варна.

Проф. Георги Костов завършва БДК (дн. ДМА "П. Владигеров") с композиция при проф. П. Владигеров през 1966 г. Специализира в Московската консерватория. Преподавателската си дейност в Българската държавна консерватория започва през 1966 г., през 1977 г. става доцент, от 1985 г. е професор по хармония и композиция. От 09. 11.1989 г. до 10.04.2008 г. е ректор на висшето учебно заведение и министър на културата в правителството на Жан Виденов (1995-1996 г.). Носител е на орден „Стара планина". На 21.01.2016 е удостоен с престижното отличие "Златен век" с огърлие.

Проф. Георги Костов е автор на музикално-сценични произведения; творби за симфоничен, духов и струнен оркестър; камерна музика и др. Написал е повече от 1000 детски, хорови и забавни песни. Неговите "Песни за животните", "Детство мое", "Деца на света" и много други добиват широка популярност. Той е лауреат на награди от конкурси като: "Червеният карамфил" (Сочи), многократно на "Сладкопойна чучулига", "Златният Орфей", "Мелодия на годината", Радиоконкурс "Пролет" и др. Още през 1959 г. получава награда за Концерт за кларинет и оркестър. Носител е на награди от конкурси в Париж (1972 г.), София (1974 г.), Берлин (1976 г.), Хелзинки (1969 г.), Тренто (1991 г.).
Негови творби са записани от БНР, БНТ, Балкантон и др.

Билети за концерта се продават в двата билетни центъра на Плевенска филхармония.