Отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН / netinfo

Днес в света и в България се отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. По традиция това става всяка година в третата неделя от месец май.

Инициативите по повод този ден у нас се свързват с третия заключителен етап на Националната информационна АНТИСПИН-кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!". За 24-та поредна година в международен план ще бъде отбелязан Денят за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. За първи път това се е случило през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. Оттогава до днес над 40 милиона души са се инфектирали с вируса, а повече от 25 милиона са починалите от СПИН.

В България официално регистрираните ХИВ-серопозитивни към 18 май са 724, а броят на хората, за които има сведение, че са починали, е 298. От началото на тази година са регистрирани 34 нови случаи. Затова инициативите, свързани с този ден, имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, съпричастност със засегнатите от болестта и семействата им, както и да провокират обществен и институционален диалог за превенция, грижи и лечение за ХИВ-серопозитивните лица.