От спешен ремонт се нуждае мостът на пътя за ферибота Оряхово-Бекет
От спешен ремонт се нуждае мостът на пътя за ферибота Оряхово-Бекет / archiv.DarikNews

Областният управител Иван Новкиришки разясни как вървят работите около моста кай Чомаковци, който поддаде в края на миналата седмица. В петък, междуведомствена комисия председателствана от него е направила протокол на основание Закона за бедствия и кризи, поради кризисната ситуация, възникнала там.

"Още от тогава включихме обходен път през селата Горник - Сухаче - Лепица. Този мост свързва четири общини - Бяла Слатина, Кнежа, Оряхово и Искър", каза областният и обясни, че е поддала една от секциите на моста в която на три, успоредни на пътя носещи греди са скъсани планките.
В събота мястото е посетил и директорът на Дирекция "Поддържане" Георги Златев с двама експерти, които са установили скъсаните планки.
В неделя пътно-поддържащата фирма е изстъргала асфалтовата покривка и е свалила трите носещи стомано-бетонни плочи.

"Още в петък бяха информирани министър Лиляна Павлова и Лазар Лазаров, а днес имам уверението на ръководството на АПИ, че ще дойдат специалисти от "Мостстрой" за да се направи обща оценка и да започнат ремонто-възстановителните работи, които трябва да приключат до края на седмицата" съобщи Иван Новкиришки.

Той допълни, че този мост е на 125 години и така или иначе е в аварийно състояние и трябва незабавно да се предприемат действия за цялостното му подновяване.
"Днес съм пуснал заповед, според която съгласно Закона за бедствия, АПИ трябва с помощта на специализирани фирми да започне веднага възстановявянето на този участък с дължина 5,3 метра. Съответно, тъй като мостът е отчетен в "аварийно състояние" ще трябва да започнат и всички необходими дейности по ремонта на цялото съоръжение", обясни областният.

Между 3 и 3,5 млн. лева ще са необходим и за цялостния ремонт на моста, който е с дължина 125 метра. Областният управител каза още, че не е изключено след отстраняването на проблема и възстановяване на движението в края на тази седмица да се въведе ограничение за товароносимост от 3,5 тона до извършване на цялостния ремонт на съоръжението.

Мостът, който свързва Червен бряг с близкото село Чомаковци и е част от републиканския път към фериботния комплекс в Оряхово се е пропукал рано сутринта на 8 февруари след преминаване на тежък ТИР. За щастие няма пострадали след пропадането на пътното съоръжение, а сигналът за аварията е подаден веднага на спешния телефон 112 и движението по моста своевременно е било преустановено.