От 17 ноември въвеждат зимните дежурства по пътищата в областта
От 17 ноември въвеждат зимните дежурства по пътищата в областта / obl.admin

На заседание с представители на отговорните институции, свикано от областния управител на област Плевен арх. Бойко Балтаков, беше отчетена подготовката за зимния сезон. Представители на 11-те общини, ръководители и на териториалните структури, ръководители и представители на РЗИ Плевен, ОПУ Плевен, ВиК Плевен, ЕСО МЕР Плевен, ЧЕЗ, Топлофикация Плевен, Център за спешна медицинска помощ Плевен, ОД на МВР Плевен и Военно формирование 22160, докладваха готовността си за реакцията си при усложнени метеорологични условия. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Плевен.

Областно пътно управление - Плевен е организирало от 20 октомври т.г., денонощно дежурство в Централния диспечерски пункт за събиране на информация за пътната обстановка. Директорът на ОПУ инж. Ивайло Денчев съобщи, че в края на миналия месец е била извършена проверка на наличната техника на фирмите, ангажирани със зимното поддържане. Тя е установила, че на лице са 72 от нужните 132 машини, тъй като все още някои от машините са по обекти в региона, но ще бъдат на разположение в първите дни на ноември. От необходимите материали по време на проверката е бил осигурен 26% от пясъка, 47% от солта и 37% от калциевия двухлорид.
Фирмите са заявили, че до началото на ноември ще бъдат доставени до 60% от нужните материали към опорните пунктове, каквото е изискването.

Зимните дежурства ще бъдат въведени от 17 ноември 2014 г. като машините и нужните материали за обработка на пътищата ще бъдат дислоцирани в 16-те опорни пункта в областта.
С промените в Закона за движение по пътищата към републиканската пътна мрежа са причислени и пътищата, които преминават през градовете с население под 100 000 жители. В резултат на новите изисквания, с 50 км се увеличава дължината на републиканската пътна мрежа в областта.

Като цяло общините в Област Плевен отчетоха в различна степен готовност за работа при утежнени зимни условия. Актуализирани са Общинските щабове, определени са дежурните служители, предоставени са телефони за контакти.

Община Плевен има сключени договори с четири дружества за снегопочистване с определени зони за действие:
• "Инжстрой" ЕООД - Плевен за снегопочистване на централна градска част и жк "Сторгозия" и част от общинската пътна мрежа;
• "Чистота" ООД - Плевен за източната зона на Плевен;
• "А.С.А-България" АД за улиците в промишлената зона на Плевен;
• ДЗЗД „Бека Транс-Плевен" за общинската пътна мрежа;
Дружествата разполагат с необходимите за първоначална работа пясък, пясъчно-солни смеси и сол, както и готовност в срок до 3 дни да доставят допълнителни количества материали.

Община Плевен разполага с необходимите финансови средства за зимно поддържане на общинските пътища и уличната мрежа, както за аварийно-възстановителни работи до края на 2014 год.