Оригинален проект обхвана 100 ромчета от училище в Левски
Оригинален проект обхвана 100 ромчета от училище в Левски / archive.dariknews

Около 100 деца от ромски произход, които учат в Начално училище "Христо Ботев" в град Левски са обхванати в нов проект на „Плевенски обществен фонд - Читалища". За ромските деца са предвидени творчески и социални дейности, които ще ги мотивират да ходят на училище, а за семействата им ще работи специално „Училище за родители".
Част от дейностите по проекта излизат извън сферата на училището и очакванията са в него да бъдат приобщени и българските деца като по този начин ще се получи един реален интеграционен момент.

Директорът на "Плевенски обществен фонд Читалища" Даниела Димитрова сподели, че макар и да има много успешни осъществени проекти, така и не е намерена все още валидна форма за интегриране на ромските групи.
Основният извод от досегашната практика, е че по-големите успехи са постигнати при работата с децата.
За сравнение Димитрова посочи работата по два други проекта за интегриране на роми в работеща възраст, където резултатите са само до момента, в който те получават някакви ресурси от фонда. Тя сподели, че с децата е по-различно и там се постигат по-трайни резултати. "Нашата цел е, те да се задържат в образователната система, въпреки културните си етнически нагласи за ранни бракове". Даниела Димитрова посочи, че след завършване на 4 клас, преходът в прогимназиалния курс става много сложен за техния манталитет и те много често отпадат след четвърти клас.

В проекта е включена и програма за изграждане на социални умения, част от която са Детските театрални празници, провеждани ежегодно в Плевен с подкрепата на Община Плевен.

Даниела Димитрова разясни, че този проект ще даде възможност инициативата да бъде "посята" и в община Левски, където също да започне провеждането на Детските театрални празници.

Стойността на проекта е около 240 000 лв. и ромчетата, обхванати в него са на възраст от 6 до 11 години.