oup
oup / obshtina lovech
Официално предаване на предварителния вариант на Общия устройствен план (ОУП) на Ловеч се състоя при кмета на общината Корнелия Маринова, съобщават от пресцентъра й.
Вариантът бе представен от арх. Иван Димчев, ръководител на проектантския екип, в присъствието на арх. Минчо Петков (главен архитект на общината) и арх. Даниела Златанова (директор на Дирекция "Устройство на територията").
Вече 95% от необходимата информация е събрана, съобщи арх. Димчев. Сегашният вариант предстои да се публикува на сайта на общината. Ще се отправят покани до заинтересованите страни, за да се запознаят с документа и да изразят становище. Паралелно ще се извършва екологичната оценка – доклад за ОВОС.
В края на август или началото на септември т.г. предстоят двудневни срещи на арх. Иван Димчев с всички кметове на населените места в общината, като целта е да се чуе и тяхното мнение. Необходим е и доклад от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ).
Процедурата предвижда и обществено обсъждане на ОУП. Окончателният проект се внася в Министерството на регионалното развитие и се приема от общински съвет - Ловеч.
ОУП е стратегически документ за всяка община, който отразява пространственото развитие на територията. В него се оглеждат съвременните тенденции  и изисквания за регионално и пространствено развитие. Съобразен е с водещите документи на Европейския съюз. ОУП е с времеви хоризонт от 20-25 години напред.