/ dariknews
На 2 юли Община Червен бряг и Община Искър са подписали 5-годишен договор по Стратегията за местни инициативни групи, на базата на който предстои усвояването на над 7 350 000 лева за малкия и средния бизнес.

„Това е един изключително важен европейски проект, тъй като тези средства ще бъдат инвестирани изцяло и само на територията на двете общини“, коментира кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов, който съобщи новината пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен.

Близо 18 млн. лв. се инвестират за подобряване на пътната безопасност в Област Плевен

Управляващ орган по проекта е Отдел „Лидер“ на Министерството на земеделието и горите. На територията на двете общини ще има постоянно действащ офис, който ще оказва методическа помощ на фирмите, които искат да подготвят проекти и да кандидатстват с тях.

„Хубавото е, че помощта за фирмите ще бъде директна и няма да се губи време при подготовката и входирането и съгласуването на проектите“, каза кметът на Червен бряг.

Той уточни, че направленията в които ще може да се кандидатства са четири: - Иновация и конкурентоспособност, Наука и образование за интелектуален растеж, Развитие на човешките ресурси и Програма за разитиев на селските региони.

Инж. Данаил Вълов обясни, че направленията не са равностойни като финансиране по проекта и кандидатстването ще е в рамките на до 200 000 лева за всяко едно направление. Външни фирми от двете общини Червен бряг и Искър няма да могат да участват в тези програми, припомни кметът.