jertvi
jertvi / obl admiin pleven
„Помним! Болката, страданията, униженията! Помним! Зверствата, мъченията, безчинствата!Помним! Кръвожадният опит за унищожаване на интелигенцията, на истината, на порива за справедливост!”, каза областният управител на Област Плевен Мирослав Петров в лагера в Белене, където днес заедно с народните представители Владислав Николов и Ралица Добрева, председателят на ОбС Мартин Митев и много граждани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим. Това информираха от пресофиса на Областна администрация.

jertvi
obl admiin pleven

„Днес сме тук, обединени от една истина – грозна и ужасяваща, изписана с кръв, писъци и  сълзи. С хиляди погубени човешки съдби, белязани животи, угаснали очи! Студените стени, мълчаливи свидетели на тази черна истина, пазят спомена за нея, пропити с неразказани разкази, неизживяна младост, нереализирани мечти! ПОМНИМ! И ще разказваме!  За да не допуснем никога повече отново това! И се молим за спасение на душите на жертвите! Вечен покой и светла им памет!”, каза областният управител Мирослав Петров.

jertvi
obl admiin pleven

Отслужена бе заупокойна молитва за душите на загиналите в комунистическия лагер в Белене.
В знак на почит областният управител Мирослав запали свещ в импровизирания параклис, обособен в едно от помещенията на комунистическия затвор.

jertvi
obl admiin pleven

Официалните гости и гражданите поднесоха венци и цветя пред монумента на жертвите.

jertvi
obl admiin pleven