НОИ вече ще изплаща болничен за 10 дни
НОИ вече ще изплаща болничен за 10 дни / dariknews.archive

След като миналата година всички лични лекари бяха регистрирани в системата на НОИ, за да започнат да подават по електронен път документите за болничен на своите пациенти, сега това очаква и всички работодатели.

От 1-ви декември тази година, всички осигурители ще трябва да се регистрират в новата система на НОИ. Това каза в ефира на Би Ти Ви шефът на института Бисер Петков.

По думите му с въвеждането на услугата се променя и срокът за заплащане на болничен. До сега той беше 15 работни дни, а от януари става 10.

„Осигурителите и осигуряващите лица ще подават документи по електронен път. До два документа ще се представят на хартиен носител, а до 10 по електронен път. Така ще се избегнат забавянията на изплащането на болничните", каза той.
Петков посочи, че 180 хиляди осигурители и самоосигуряващи се подават всяка година документи в НОИ.

„От първи декември ги очакваме да се регистрират ако изберат електронното подаване на документи. Първото подаване по електронен път трябва стане до 10 февруари", допълни Петков.

Той изрази надежда, че правителството ще гласува коледните добавки за пенсионерите. По думите му, ако това стане, възрастните хора с пенсия до 300 лв. ще получат по 40 лв. за празниците. "Това са около 1,263 млн. пенсионери, които ще вземат добавки", каза още шефът на НОИ.