Никопол се побратими с израелския град Цфат
Никопол се побратими с израелския град Цфат / dariknews.bg

На официална церемония в Никопол, парк в центъра на града получи името на големия равин Йосеф Каро, автор на книгата за еврейски закони и обичаи „Шулхан Арух". Това стана с решение на Общинския съвет в Никопол и паркът, където всъщност е бил еврейският университет вече носи името "Йосеф Каро" - живял в Никопол и написал своя труд „Бет Йосеф" между 1523 - 1536 година.

В историята на Никопол е съхранен фактът, че раби Йосеф Каро открива университет, равинска школа, която става най-известният образователен център в Европа през XVI век.

"В еврейството, втората по разпространение и най - много печатана книга е тази, която е написана от човека, на чието име е именована тази градинка", каза главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер. Тази книга е била написана от равин Йосев Каро в продължение на 20 години, 13 от които е живял в Никопол, а другите седем години е бил в град Цфат. "Ние вярваме, че когато един такъв умен човек е живял на дадено място, той е оставил там част от своя ум и мъдрост".

Никопол се побратими с израелския град Цфат
netinfo

Кметовете на Никопол и на израелския град Цфат подписаха договор за сътрудничество и побратимяване между двата града.

Никопол се побратими с израелския град Цфат
netinfo

"След подписването на днешния договор, аз се чувствам задължен да направя всичко възможно за да доведа още повече инвестиции във вашия град в областта на земеделието, енергетиката и ние заедно с кмета на Никопол ще направим съвместна програма за развитието на бизнеса между двете страни". това каза посланикът на Израел в България, Н. Пр. Шаул Камиса-Раз. Той каза също, че в близко бъдеще ще доведе делегация съставена от инвеститори, които да проверят възможностите за инвестиции в града.

Никопол се побратими с израелския град Цфат
netinfo

Инициативата за това събитие е на община Никопол и кмета Емил Бебенов, а специални гости на церемонията бяха главният равин на държавата Израел рав Йона Мецгер, равини от цяла Европа, кметът на Цфат Илан Шохат, главният равин на еврейския център в София рав Йосиф Саламон, народният представител Румен Петков, Васил Антонов - областен председател на БСП Плевен, представители на президенството и др.

"В Цфат винаги са живяли евреи и никога не са го напускали", каза кметът на израелския град Илан Шохат и допълни, че още преди около 4000 години е имало население по тези места. Градът се намира на 800 метра надморска височина и е столицата на Северен Израел. В него живеят 35 хиляди жители. Той е развит туристически град. посетен от над 1,3 млн. туристи годишно, които идват заради историята на града. В Цфат има два университета, единият от които е факултет по медицина, който скоро ще бъде най - големият в Близкия Изток. В града, който има 2000 годишна история има и академичен колеж с 3000 студенти.

Кметът на Цфат изрази надежда, че сътрудничеството, което започва между двата града ще получи своето развитие в бъдеще по отношение на културата, мирът и приятелството и икономически просперитет.

След церемонията по подписване на договора за побратимяване, беше открита паметна плоча на името на великия равин раби Йосеф Каро. 

Никопол се побратими с израелския град Цфат
netinfo