Намаляват селските охранители в Ловешка област
Намаляват селските охранители в Ловешка област / archive.dariknews

5 месеца след началото на програма „Сигурност" 144 души охраняват селата в Ловешка област, съобщиха от пресцентъра на администрацията, позовавайки се на доклада на институцията. В старта на програмата през юни 2014 г. наетите охранители от Ловешко наброяваха 150 души и бяха разпределени по населените места, където няма полицейски участъци.

През предходните 5 месеца шестима охранители са напуснали програмата - двама са се провалили в срока на изпитание, двама са започнали друга работа, един е придобил право на пенсия, а един е в процес на дисциплинарно производство.

Докладът на областната управа сочи още, че охранителите са осъществявали контрол при опазването на овощните градини, подавали са сигнали за незаконна сеч, извършвали са огледи на пътища, мостове, речни корита и язовири и са предотвратявали опити за набези върху имуществото на населението.

По разпореждане на областния управител Милко Недялков при падналия снеговалеж на 25 октомври т.г. охранителите са се включили активно в разчистването на пътните участъци от паднали дървета и при предприемането на мерки за ограничаването на заразата от "син език" това лято.