Наказателни постановления за над 19 000 лв. са издали от Басейнова дирекция
Наказателни постановления за над 19 000 лв. са издали от Басейнова дирекция / netinfo

88 разрешителни са издадени през месеците август и септември от Басейнова дирекция Дунавски район, съобщават от пресцентъра на институцията. Най-голям е броят на тези за водовземане от подземни води - 26, при 13 издадени за водовземане от повърхностни води.

За ползване на повърхностен воден обект са издадени 25 разрешителни, а за заустване - 24 броя. През двата месеца са издадени 3 решения за прекратяване на действието на разрешителни, 9 решения за измененние на разрешително и само 1 отказ за издаване на разрешително. 304 контролни проверки за изпълнение разпоредбите на Закона за водите извършиха през август и септември експертите на Басейнова Дирекция Плевен.

Най-много са по изпълнение на изискванията на издадените разрешителни - 77, и  по състоянието и правилната експлоатация на водовземните съоръжения за използване на повърхностните и  подземни води и съоръженията за измерване на водните количества - 67 проверки. За двата месеца са извършени 9 проверки по сигнали на граждани и институции.

От Басейнова дирекция Плевен са засилили и контролът по неплатени такси за водоползване и ползване на воден обект. В резултат на проверките са съставени 17 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 19, от които 9 са влезли в законна сила.

Общата стойност на наказателните постановления е 19 050 лв., платени са 6 650 лв. Сигнали за нарушение на Закона за водите могат да се подават на тел.: 064/88 51 00 и 0886/33 04 85. Анонимни сигнали не се приемат.