pleven
pleven / obshtina.pleven
Над 40 са подадените заявления за участие в първото издание на Международния симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН 2017”, авторите са от целия свят, сред тях и от Коста Рика, Индия, Тайван, Непал. Това обяви на редовното седмично оперативно заседание на ръководството на Община Плевен Стефка Григорова, началник-отдел „Култура”. Крайният срок за кандидатстване беше 30 април.
  
Жури от 5-има експерти, назначено със заповед на кмета на Община Плевен, ще извършва селекцията на кандидатите. В състава на журито влизат: трима скулптори от СБХ и Националната художествена академия, председателят на представителството на СБХ – Плевен, и представител на Община Плевен. „Очертава се сериозна конкуренция, 8 автори се борят за 1 място за участие в Симпозиума. Задачата на журито ще е много тежка”, коментира кметът Георг Спартански.
  
Вече започна и подготовката на площадката в базата на „Паркстрой” до Туристическия дом в парк „Кайлъка”, където скулпторите ще работят, допълни г-жа Григорова.
 
Международният симпозиум по скулптура „ПЛЕВЕН” ще се провежда през две години през месец септември. Симпозиумът е в материал камък и скулптурите са предназначени за естетизация на градската среда. Петте творби, които ще бъдат изработени по време на първото издание на форума тази година, ще бъдат разположени в района на Гаровата градинка.
  
Създадените произведения остават собственост на финансиращата събитието Община Плевен, като се запазват авторските права на творците.