Над 200 хирурзи ще участват в два престижни национални форума в МУ-Плевен

/ МУ-Плевен
В периода 5-7 юни, Медицински университет ще бъде домакин на два престижни национални форума, които за първи път ще се проведат съвместно - Национална конференция по хирургия и сестринска сесия за специалистите по здравни грижи.

МУ-Плевен показва на живо 3D робот-асистирана операция и ХАЙФУ хирургия на Европейски конгрес

Хирургичният форум ще се състои в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен на тема :“Остър корем. Експертиза при хирургични случай, достигащи до съдебната практика“.

За втори път организатор на научното събитие е колективът на Първа хирургична клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ под ръководството на проф. д-р Димитър Стойков.

В годината на 45-годишния си юбилей плевенската Алма Матер ще привлече над 200 хирурзи от цялата страна, които ще представят повече от 80 доклада, а с пленарни лекции ще се представят водещи имена като: акад. Дамян Дамянов, чл.-кор. Григор Горчев и проф. Славчо Томов. Доклади на актуални за хирургичната общност теми ще бъдат представени също от директора на ИСУЛ проф. Бойко Коруков, от директора на ВМА ген. В. Мутавчийски и от проф. Никола Владов.

Удостоиха най-изявените студенти за 2019 г. в МУ-Плевен (СНИМКИ)

Ще вземат участие и авторски колективи от Медицински университет-Варна, начело с ректора проф. Красимир Иванов, изълнителния  директор на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна проф. Валентин Игнатов и началника на Втора хирургична клиника проф. Росен Маджов; от директора на УМБАЛ „Александровска“-София доц. К. Ангелов и началниците на двете хирирургични клиники – проф. Виолета Димитрова и проф. Георги Тодоров, ръководителите на катедрите по хирургия при Медицински университет - Пловдив - проф. Божидар Хаджиев и проф. Ангел Учиков; от ръководителите на хирургичните клиники на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ - проф. И. Василевски; на МБАЛ „Токуда“ - проф. К. Драганов и на УМБАЛ „Света Анна“-София - доц. М. Радионов. Плевенските хирурзи също са представени от два колектива начело с проф. Д. Стойков и доц. С. Илиев.

С разнообразни прояви протече Eвропейската Седмица на общественото здраве в МУ-Плевен

За първи път паралелно с Национална конференция по хирургия във Факултета по фармация при МУ-Плевен ще се проведе сестринска сесия за специалисти по здравни грижи на тема „Съвременни тенденции в хирургичните грижи“.

Тя ще привлече повече от 50 професионалисти по здравни грижи -  хирургични сестри и акушерки, които ще представят 25 доклада. Те са представители на всички водещи големи лечебни заведения от цялата страна - УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен; МУ-Плевен; УМБАЛ „Света Марина“; УМБАЛ „Александровска”; Аджибадем Сити Клиник; МБАЛ „Токуда”-София; Аджибадем Сити Клиник-Кардиологичен център-София; Пета МБАЛ-София; УМБАЛ "Пълмед"-Пловдив; УМБАЛ „Еврохоспитал“-Пловдив и много други.

МУ-Плевен проведе ежегодното състезание „Аз говоря български език“ за чуждестранни студенти

Целта на двата форума е за първи път да се приеме Национален Консенсус за здравни грижи при хирургично болен пациент, както и отпечатване на тематична монография „Остър корем“.