123
123 / archive
Завърши 18-то национално биенале на детската рисунка, проведено под мотото ”Цветни мечти” и вплетено в общинската декада на културата и изкуството в град Тръстеник.
В рамките на три дни от 22 до 24-ти юни Тръстеник оживя от пъстрите рисунки на деца от цяла България.
18-то Биенале на детската рисунка се организира от НЧ”Неофит Рилски-1872”- гр.Тръстеник и се проведе под патронажа и изключителното съдействие на кмета на община Долна Митрополия - Поля Цоновска.
Домакин на биеналето беше школата по изобразително изкуство при читалището с ръководител Ани Малоселска. Откриването на биеналето започна с 90 минутна концертна програма от финалния концерт на VIII-та  общинската декада на културата и изкуството в гр.Тръстеник. След това в централното фоайе на читалището бе открита изложбата, съставена от рисунки получили 1 място от журирането.

123
archive

На биеналето присъстваха 48 деца заедно със своите ръководители от 24 населени места, а общият брой на пристигналите рисунки е 160. Всички участници бяха настанени по домовете на хора от гр. Тръстеник, които посрещнаха с голямо желание гостите и предложиха гостоприемните си домове за да направят нещо за тези талантливи деца на България, за което организаторите благодарят на домакините.

123
archive

На втория ден от биеналето малките художници рисуваха на брега на река Дунав, където се проведе пленер на открито. Там те бяха посрещнати Директора на ОЦИДЗИ - Иво Джокин, изпълнителния директор на Басейнова дирекция - Плевен инж. Петър Димитров, който връчи на участниците грамоти „Приятел на природата” и малки подаръчета.

123
archive

 Рисунките от пренера вечерта бяха подредени от самите участници на импровизирана изложба. Изказаха се впечатления, обмениха се идеи и техники. След това бяха поканени в салона на читалището заради най-вълнуващият момент - връчването на грамотите за първо място. Председателят на Общински съвет при община Долна Митрополия Петър Петров поздрави всички в залата и пожела нови творчески успехи в прекрасното начинание. Изпълнени с радост малките художници гордо се качиха на сцената и приеха своите заслужени грамоти.

123
archive
.

 На третия ден всички участници организирано посетиха  забележителности на гр.Плевен, след което щастливи отпътуваха за родните си места.
Дните на детската рисунка ще останат незабравими за гости и домакини, защото пъстротата, фантазиите цветните мечти и уменията на младите художници от България за пореден път доказаха необходимостта от тази миниасамблея, център на която е град Тръстеник.

123
archive

123
archive

123
archive