Музей на открито Да докоснем историята - част от събитията на 3 март
Музей на открито Да докоснем историята - част от събитията на 3 март / klub.tradicia-pleven

На 3 март 2016 г., от 10.30 ч., представители на регионалният клуб в Плевен на Национално дружество „Традиция" съвместно с Военен клуб - Плевен ще вземат участие в честванията в гр. Плевен по случай Освобождението на България от турско робство.

Левият фланг на формированията, които ще се включат в тържествения ритуал ще бъде осигурен от плевенските патриоти от Национално дружество „Традиция", облечени в опълченски и руски униформи символизиращи споената с кръв дружба между българи и руси в хода на Освободителната война.

Вниманието на гражданите и гостите на тържеството ще бъде ангажирано с развърнатия Музей на открито под наслов „Да докоснем историята".

Предвидено е на предния план от Музея, експозицията да е осигурена от развърната артилерийска позиция, (планинско оръдие, реплика използвано от клуба в исторически възстановки) а във втория ешелон ще се представят къси и дълги огнестрелни оръжия участвали в бойните действия.

Инициативата ще се проведе в централната градска част на пл. „Възраждане" в Плевен, между Народно читалище „Съгласие" и Военен клуб - Плевен.

Ще бъдат представени: френската пушка система Гра, която е от 1874 г., както и пушката Шаспо, която е използвана при боевете в Плевен и Шейново. Същата е била с картонен боеприпас, а по-късно е модернизирана със система за Маузер патрони. Ще бъдат представени и моделите Крънка, Бердана, които са били най-разпространените пушки в българското опълчение. Също така пушките Мартина, Снайдер, Пибоди, Ремингтън, Манлихер, Револвери Смит&Уесън, Колт и Гасер, също така казашки шашки, руски тесак, турски тесак, ятагани и барутници.