mitropolit
mitropolit / dariknews.archive
Тихон Владимирски, който е митрополит на най-древната епархия в Русия - Владимирската беше в България по повод 6-та годишнина от интронизацията на Патриарх Неофит. Митрополитът посети Плевен по покана на председателя на ПП АБВ Румен Петков. Архиерей Тихон Владимирски разгледа Панорама „Плевенска епопея 1877”, Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Александър ІІ” в Плевен.
По повод националния празник 3-ти март, Негово високопреосвещенство каза за Дарик:
„Мисля, че това е общ празник за българския и руския народ. Нашите предци са постигнали тази победа като руснаците са помагали, а българите са се освобождавали от игото. Разбира се 500 години са много и са нанесли голяма щета на духовния и материалния живот в България, но това, че в тази война България е приела за приятелски руския народ, мисля че е много важно.
Тази памет се съхранява свято в България и навсякъде споменът се пази. Ние посетихме храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София, който е построен в чест на тази победа и затова аз поздравявам българския народ за тази велика победа и за освобождението от турското иго и му пожелавам всичко най-добро“.

mitropolit
dariknews.archive

Относно това, че в продължение на десетилетия, Русия и България бяха част от един съюз – Съветския съюз, нещо което сега не е така, Тихон Владимирски каза:
„Вие знаете, че човечеството вече е като едно семейство и както в едно семейство има понякога разногласия. Русия също се стреми към Европейския съюз и дори още когато започна Перестройката се говореше, че ще станем част от ЕС, но нещо тогава не се получи. Затова считам, че тези трудности на нашето разделение са временни. Все пак човечеството се стреми към мирното създаване на живота си. Но винаги се намират такива партии, които използват точно тези различни разделения, за да противопоставят някого срещу друг с цел изясняване на отношения.
Мисля, че винаги трябва да взимаме пример от църквата, защото в църквата се стараят да поддържат взаимоотношенията, независимо от положението в света. В момента и в православната църква има разногласия, но считам, че всичко това е преодолимо и разбира се не трябва да се допускат каквито и да са кръвопролития.
Също така не трябва да се докарва враждата до такава степен, хората да се ненавиждат помежду си. Обратно: Ето, вие като журналисти трябва да сте приносители на идеята за мир, свобода и братство и тогава няма да има такива дълбоки разделения в човешката цивилизация“, каза митрополит Тихон Владимирски.

mitropolit
dariknews.archive

Негово Високопреосвещенство Тихон Владимирски коментира и това, което се случва в Украйна:
„Това, което се случва в Украйна е наша обща болка и аз искам да кажа при срещата си с нашите български братя това, че обстановката в Украйна е действително тежка и ние – нашият Патриарх и всичките патриарси и епископи предприемаме всички мерки за това, всеки конфликт да бъде разрешен благополучно затова, защото не трябва в една църква, която трябва да бъде пример пред света и любовта, да се случват такива разделения.
Светият патриарх Кирил и Свещеният Синод на Руската Православна църква се придържат към всичките канонически правила и закони. Затова ние не чувстваме вина за това разделение".

mitropolit
dariknews.archive