Любомир Петков заминава като консул във Франкфурт
Любомир Петков заминава като консул във Франкфурт / archiv.DarikNews

Парламентът освободи народния представител Любомир Петков от депутатския му пост. Петков подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Франкфурт.

Както съобщи Дарик, поисканата оставка стана повод за политически нападки и коментари от страна на депутата от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.
„Къде отива този млад човек на нова работа. Той отива, ако правилно са информирани гражданите на Плевен, на консулска работа в Германия. Плевенчани знаят и твърдят, че отново става дума за човек, който няма никакъв опит и стаж: първо, като трудов - извън партийните му ангажименти, и като дописник на един регионален вестник. Отново тези, които ни обвиняват тук, от тази трибуна, и не само от нея, че бившите управляващите били насаждали „калинки", коментира Цачева.

В отговор на обвиненията, отправени от депутата от ГЕРБ, Антон Кутев от БСП заяви, че познава много добре Любомир Петков и той е "много интелигентен човек, който има огромни възможности. Това, дали сега ще стане консул някъде, честно казано български депутат е повече от консул, където и да било. Ако хората са преценили, че той може да бъде български депутат, нищо лошо няма в това да бъде консул, защото той вече е на по-висока позиция", каза Кутев.

Следващата седмица Любомир Петков ще бъде назначен за консул във Франкфурт от външния министър Кристиян Вигенин. На негово място в парламента ще влезе следващият в листата на БСП в Плевен - зам.-директорът и главен инженер на ВиК-Плевен Димитър Кочков.

До този момент, Любомир Петков беше председател на Общинската организация на БСП.