laz
laz / zora pobeda
Лазаровден е празник на младостта, на пукналата пролет. Това е празника на труда и на трудолюбивите българи. По стар-обичай, да дадат своята благословия на труда на стопаните, тръгват момите нагиздени с пъстри лазарски премени с надежда, че той ще бъде възнаграден стократно. По лазарските премени греят нанизи от мъниста, парички, а шевиците по ризите са събрали в себе си цвета на аления гюл и жълтата латинка, на зеления чемшир и синевата на утрото.

laz
zora pobeda

Навсякъде лазарките благославят труда на работливите стопани, пеят за нивите, за къщята, за стоката – домашните животни. Лазарките пеят и за млади и за стари. На девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост.

laz
zora pobeda

И тази година по традиция, Народно читалище „Зора-1990г”село Победа организира колективно лазаруване на малките момичета в селото. Нагиздени и пременени, те обходиха цялото село, като пееха и благославяха:
Ой, Лазаре, Лазаре
тука ни са казале,
че има мома и момък.
Я момата годете,
я момъка женете,
доде е вино червено
и тая бистра ракия.

laz
zora pobeda

Във всеки дом пожелаха:
Я дай ни , боже, я дай ни
тая година най-добра.
На всички здраве и живот,
орачу – добър берекет

laz
zora pobeda

За поднесените песни, игри и благословии, всяка стопанка на къща дари гостите с парички, сладкиши и яйца – символ на живота. Една част от събраните средства, малките лазарки с радост дариха на читалището за подпомагане на  предстоящи мероприятия и инициативи.