Кметът Стойков: Няма и идея Плевен да не бъде център за растеж
Кметът Стойков: Няма и идея Плевен да не бъде център за растеж / archive.dariknews

По повод изказването на Найден Зеленогорски - член на Националния съвет на Движение България на гражданите, че Плевен е изключен от регионите, определени за центрове на растеж, кметът проф. д-р Димитър Стойков каза пред медиите: "Проверих от най-отговорно място - Плевен не е изключен! Няма и идея, Плевен да бъде изключван от списъка с регионите с растеж".

Той каза още, че в момента броят на градовете, които ще трябва да станат Центрове за растеж е 64 и Плевен е в първата група.
"Причината Плевен да бъде в първата група е именно тази, че в предния програмен период в града ни са влезли много малко европейски проекти и съответното им финансиране".

Кметът проф. д-р Стойков коментира и прозрачността при провеждането на обществената поръчка за доставка на 40 нови тролейбуса .
"Мисля, че тук беше избран най-прозрачният и най-публичният начин за провеждане на поръчката, като първоначално са подадени шест оферти".
Той уточни, че в последствие, на етап "оценка" са дисквалифицирани четири от тях поради това, че в Европейския съюз има точни правила и изисквания към превозните средства на градския транспорт и няма начин да се приемат оферти, които не отговарят на европейските изисквания.

Кметът припомни, че по време на процедурата една от четирите фирми е подала жалба до КЗК, която е оставена без уважение и след това е жалила пред ВАС, който окончателно отхвърля претенциите й с решение от 5 юли 2013 г.
"Представителите на Община Плевен защитиха максимално интересите на общината и на българските граждани и положиха усилия, Плевен да има модерни, отговарящи на всички европейски изисквания тролеи", допълни кметът.
Според него при тези условия да се хвърла каквато и да е сянка върху тази обществена поръчка не е в полза на Плевен и неговите граждани.

Проф. Стойков уточни, че обжалването е предизвикало забавяне от около три месеца, в момента процедурата е в МОСВ и предстои подписването на договора за доставката.

Кметът информира медиите и че в момента предстои да се срещне с министър Искра Михайлова /МОСВ/ по повод този проект, както и за прпекта за Водния цикъл, който също е одобрен от ЕК, но поради огромния обем работа ще стартира през 2014 г. и ще бъде включен за следващия програмен период.

Кметът на Плевен сподели, че е изпратил писма с молба за съдействие до всички плевенски депутати. Той каза, че с повечето от тях вече е говорил и е получил уверение за подкрепа при осъществяването на тези жизнено важни за Плевен проекти.