Как да се спасим от комарите
Как да се спасим от комарите / БГНЕС

Още от древни времена комарът е притеснявал човека, не само с болестите, които разпространява, но и с нахалното си присъствие в ежедневието. То е съпроводено с търсенето на кръв и тук трябва да отбележим, че само женските хапят. Мъжките екземпляри живеят кратко след оплождането и се хранят само с плодов нектар и прашец, разказа запаленият изследовател на кръвопийците д-р Иван Райчев.

Мит е твърдението, че честотата на ухапването от комари е свързано с кръвната група на човека. Хората с по-активен метаболизъм, които при дишане излъчват по-големи количества въглероден двуокис, биват нападани по-често от нахалните кръвопийци. Причината е, че именно въглеродният двуокис е основният дразнител за този вид насекоми.

Те могат да усетят само няколко от неговите молекули и насочвайки се към тях да намерят първоизточника, обяснява д-р Райчев. Другият широко разпространен мит е, че ако погълнете солидно количество алкохол, комарите ще стоят на страна от вас. Въпреки, че само женските комари хапят, те нямат определени предпочитания към мъжкия пол на "хомо сапиенс", дори напротив - жените в месечен цикъл биват по-често нападани от комарките, твърди изследователят.

В миналото хората са използвали като ефикасно средство срещу комарите орехова шума, с която са натривали откритите части на тялото си. Нощем пък са цепели глава лук, която са поставяли до леглото си. Науката днес е измислила различни методи и средства за ефективна борба срещу този нахален вид, който у нас се среща в 41-а разновидности.

Сред най-използваните предпазни средства в ежедневието са т.нар. репеленти, които се продават под формата на спрей, мазила, кремове и отблъскват комарите, но не ги убиват. Те обаче не се препоръчват за деца и бременни жени, защото ако бъдат погълнати чрез допир с кожата, могат да бъдат опасни.

Единственото нещо, което убива комарите, са химичните препарати - инсектициди. Те също могат да бъдат вредни за природата и хората, ако се използват в големи количества, обясни още специалистът. Затова най-ефикасното средство за ограничаване числеността на комарните ларви остава т.нар. bacillus thuringiensis. Това са праховидни препарати, който се изхвърлят във водните басейни. Комарните ларви се хранят с тези бацили и умират. Те са безвредни за всички останали обитатели на водните басейни и за човека.

Няколко съвета за предпазване от комари, особено в селските райони, сподели с нас д-р Иван Райчев, който е и ръководител в отдел "Природа" към Регионалния исторически музей в Плевен.

  • 1. Сложете комарници на прозорците и вратите!
  • 2. Носете светли дрехи, тъй като тъмните тонове привличат комарите!
  • 3. Сменяйте често водата на домашните животни, защото ларвите на комарите се развиват само във вода.
  • 4. Покривайте добре санитарно-хигиенните ями, за да ограничите достъпа на комари до тях!
  • 5. Измивайте и източвайте периодично коритата на чешмите!
  • 6. Почиствайте редовно канали, шахти, отводнителни решетки и други възможни места за развитие на ларвите!
  • 7. Косете редовно тревата и зелените площи - там се крият комарите!
  • 8. Не допускайте наличието на локви около дома си!