„Испания - шедьоври на графичното изкуство гостува в Плевен
„Испания - шедьоври на графичното изкуство гостува в Плевен / archiv.DarikNews

На 12 юни от 17:00 часа в ХГ „Илия Бешков" ще бъде представена забележителната изложба „Испания - шедьоври на графичното изкуство" на Националната галерия за чуждестранно изкуство, която за първи път отваря своите колекции с пътуващи изложби.
В изложбата са включени 36 избрани графични творби, които са част от голямата испанска колекция на галерията и ще бъде представена от куратора и директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, Ирина Мутафчиева.

Експозицията включва произведения на най-известните майстори на испанската графика в широк исторически обхват - от Гоя, Пикасо, Миро и Салвадор Дали до цяла плеяда съвременни художници от средата и края на ХХ в. Изтъкнати творци на школата като Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Хосе Кабайеро, Амедео Габино, са представени със значителен брой графични листи.

Към тази част от експозицията се прибавят и творбите на всеизвестните майстори Пабло Пикасо, Хуан Миро, както и една рисунка на поета Федерико Гарсия Лорка от юношеските му години.

В настоящия подбор на изложбата, най-обхватно е представен „художникът на всички времена" - Франсиско Гоя с отделни листи от прочутите му серии „Капричос", „Тавромахия" и „Диспаратес".

Испания  шедьоври на графичното изкуство" гостува в Плевен
netinfo

Изложбата събужда зрителския интерес като със своето разнообразие от теми, образи и стилови направления илюстрира мащаба и дълбоките корени на испанския художествен гений.

Експозицията ще остане в залите на ХГ „Илия Бешков" от 12 до 28 юни.