И.Йотова: Политическото мъжество изисква президентът да пусне Изборния кодекс
И.Йотова: Политическото мъжество изисква президентът да пусне Изборния кодекс / archive.dariknews

Eвродепутатът от БСП Илияна Йотова прогнозира в Плевен, че ще има наложено вето от страна на президента по отношение на приетия от Парламента нов Изборен кодекс.

На среща с журналиси в пресклуба на БТА в Плевен тя каза, че сигурно новият Изборен кодекс не е съвършен и в това ускорено негово приемане може да има и недоогледани неща, но според нея, експертните оценки на Венецианската комисия и на българските експерти твърдят, че това е по-доброто изборно законодателство.

"Ако г-н Плевнелиев не иска да изпълни политическа поръчка и да направи по този начин провеждането на европейски избори по миналото законодателство смятам, че въпреки съветите на хората, с които той работи, политическото мъжество в тази държава изисква, президентът да пусне закона, за да не става част от политическата интрига", коментира евродепутатът.

"За мен е странно, че в тези месеци, в които се направи възможното за да се съберат всички мнения на гражданите и политическите партии, как трябва да изглеждат новите изборни правила в България, накак си президентът Плевнелиев не се включи в този разговор. Тои можеше да инициира достатъчно кръгли маси, да събере достатъчно специалисти и да бъде водещата фигура в този обществен дебат. Той замълча, дръпна се назад и изведнъж предложи този референдум". Така Илияна Йотова коментира предложения от президента Росен Плевнелиев Национален референдум за промени в Изборния кодекс.

"Президентската институция е на път с предложението си за референдум да обмисли самата идея за правене на референдум", каза тя и допълни, че за нея референдумът е останал една от последните възможности за това, хората да изразят мнението си по отношение на политиката. "И сега, когато правиш референдуми, които не са добре обмислени и предложенията за въпросите не са достатъчно добре представени, струва ми се, че съвсем скоро хората ще загубят вяра и в това последно средство", каза Йотова.

Тя добави, че Законът за референдумите трябва да бъде променен, за да се улесни процедурата за хората.