Графиня Естер дьо Помери посети Червен бряг
Графиня Естер дьо Помери посети Червен бряг / archiv.DarikNews

За първи път дама с благородно потекло от хуманитарна мисия дойде в Червен бряг, благодарение на депутата Пламен Тачев. Визитата на Графиня Естер дьо Помери - посланик на добра воля към швейцарския Червен кръст, е продължение на поредицата благотворителни инициативи, осъществени със съдействието на народния представител от ПП ГЕРБ, Пламен Тачев.

Графинята бе придружена от председателя на Международна фондация „България" Яков Джераси. Гостите имаха срещата с ръководството на общината, на която присъстваха и областният управител Иван Новкиришки и кметът на община Плевен проф. Димитър Стойков.

Павлин Фильовски, кмет на община Червен бряг благодари лично на графиня дьо Помери за полученото в началото на годината дарение за болницата в Червен бряг, както и за детските играчки, докарани с ТИР от Швейцария, с които бяха зарадвани малчуганите от детските градини в общината.

По време на посещението в Червен бряг депутатът Пламен Тачев заведе гостите при децата от ОДЗ „Зора", които ги посрещнаха по стар български обичай с китка здравец, хляб и сол и ги поздравиха с песни и сценични миниатюри.

В Многопрофилната болница за активно лечение в Червен бряг, Графиня Естер дьо Помери, Яков Джераси и Пламен Тачев, обсъдиха с ръководството на здравното заведение проблемите и набелязаха направленията, в които в най-близко време биха могли да постъпят хуманитарни помощи от Швейцария. Яков Джераси сподели, че се е погрижил дарение за отделението по Хемодиализа да бъде доставено и от израелски компании.

Гостите разгледаха отделението по Хемодиализа, оборудвано със специализирани болнични легла, част от дарените чрез Фондация „България". Графиня Естер дьо Помери обеща да достави съвременна апаратура и медицинско оборудване за Акушеро-генекологичното отделение. Наред с осигуряване на модерна апаратура за АГО-то, хирургични маси и допълнителни болнични легла чрез Фондация „България", графиня дьо Помери се ангажира в обозримо бъдеще на болницата в Червен бряг да бъде дарена и една линейка.