Глоба от 300 лева грози пушачите в забранените за пушене места
Глоба от 300 лева грози пушачите в забранените за пушене места / archive.dariknews

През изминалите дни, инспекторите от РЗИ - Плевен са направили редица проверки във връзка с тютюнопушенето на закрити обществени места. Проверките са извършени не само през деня, а и вечер включително и през празничните дни. Това съобщи д-р Симеонова - директор на дирекция "Държавен контрол".

В резултат са съставени четири акта на юридически лица. Д-р Симеонова уточни, че броят на актовете може да достигне и десет, тъй като след откриване на нарушител се съставя акт на собственика или управителя на заведението, където е регистрирано нарушението.

От РЗИ коментираха, че на спешния телефон на инспекцията: 064 - 82-33-04 са зачестили сигналите за тютюнопушене на забранени за това места.

Според новия Закон за здравето в чл.218, където са регламентирани глобите за физическите и юридическите лица е посочено, че лице позволило си да пуши на място, където това е забранено подлежи на глоба от 300 лева.

320 проверки на обекти с обществено предназначение са извършили здравните инспектори от Дирекция „Държавен здравен контрол" през изминалите дни. Сред най-честите регистрирани нарушения са нередовни здравни книжки, както и неизпълнени предписания.