Г.Първанов: Загубата на темпо в енергетиката може да ни струва скъпо
Г.Първанов: Загубата на темпо в енергетиката може да ни струва скъпо / archiv.DarikNews

При гостуването си на проведената в Плевен Научна конференция по повод Руско-турската война 1877-1878, президентът на България - 2002 - 2012 г. Георги Първанов изрази надежда да се проведе дебат за АЕЦ"Белене" и за "Южен поток, а относно позицията му за атомната централа той каза:

"Губим темпо и динамика, а другите страни решават своите проблеми. Аз бях един от инициаторите, но Левицата беше факторът, който предизвика Националния референдум с аргументи, които бяха категорични и неоспорими като продукт на експертните възможности на "Позитано" и сегашното колебание "Дайте да направим нов анализ, за да видим как стоят нещата", на мен ми звучи неубедително. Значи, ако ние не сме били прави в аргументите си преди няколко месеца, някой трябва да с извини за това. Ако сме били прави, докога ще се мотаем с едни безкрайни анализи и да плащаме на консултанти, при положение, че нещата са ясни още от началото на проекта.

Първанов предупреди, че в енергийната дипломация, загубата на темпо може да има много висока цена и това трябва да се избегне. Експрезидентът заяви, че лично той е убеден в необходимостта от проектите "АЕЦ"Белене" и "Южен поток.

"Във всеки случай огромната част от левицата е за реализацията на АЕЦ"Белене" и Южен поток и ако някой има някакви колебания, трябва да излезе и да ги обоснове, категоричен е Първанов.