Държавата спря помощите за деца, станали родители
Държавата спря помощите за деца, станали родители / dariknews.archive

Прекратява се месечната помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование във всички случаи, в които детето, за което тя се получава, стане родител. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в закона за семейните помощи за деца. Идеята е да се повиши отговорното родителство.
С приетите окончателно промени се дава възможност парите, давани за дете, да бъдат замествани с хранителни продукти. Зам. социалният министър Лазар Лазаров обясни, че целта е да се пресекат злоупотреби.

Новите промени ще засегнат и майките студентки. По думите на социалния зам.-министър, не се предвижда спиране на помощ по принцип, но са въведени допълнителни условия, при които правото на достъп до нея се ограничава до тези, които реално имат нужда от нея - майки, които нямат осигурителен доход, не получават обезщетение за бременност и раждане и продължават своето обучение.  Според промените - майките-студентки вече ще получават помощите на два пъти - при раждане и след представяне на документ, че все още са в системата - за завършен семестър или завършено образование.

Промяната се прави, защото в момента се наблюдават много злоупотреби, обясни шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Една част от майките сега се записват, за да получат 2880 лева и после се отказват от следването.