Директори на институции обсъдиха координацията помежду си
Директори на институции обсъдиха координацията помежду си / снимки: пресцентър на ПП ГЕРБ Плевен

Работна среща на директорите на дирекции "Социално подпомагане" от област Плевен и директорите на РЗОК Мартин Митев и на РЦЗ д-р Атанас Гарев се е провела на 15 декември. Срещата е по идея на Пeтя Василева, областен координатор на Жени ГЕРБ Плевен и общински съветник от ПП ГЕРБ, и Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане". На срещата са обсъдени въпроси, касаещи координацията между трите институции.

Един от основните проблеми е източването на държавни средства от страна на фирмите, предлагащи помощни технически средства, които се отпускат на пациентите от Агенция "Социално подпомагане". Директорите на дирекции са предложили иницииране на законодателни промени, които да доведат до преминаване на въпросните помощни средства през НЗОК. По този начин ще има контрол на касата както върху тяхното разпространение, така и върху цените им, това ще доведе до тяхното поевтиняване и съответно облекчаване на бюджета.

Директори на институции обсъдиха координацията помежду си
netinfo

Друг въпрос, който може да намери практическо решение на място, е проблемът с изписването на скъпи ортопедични стави, които "Социално подпомагане" не може да изплати на пациентите в пълния им размер и по този начин пациентите се чувстват излъгани. В тази връзка е взето решение за иницииране на среща с ръководството на Ортопедичната клиника на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен за изясняване на проблема.

На срещата са обсъдени и други конкретни проблеми от практиката на социалните служби. Д-р Гарев, Мартин Митев и Петя Василева са поели ангажимент да отнесат поставените проблеми до депутатите от ПП ГЕРБ от област Плевен.

По повод Коледните празници, Петя Василева е направила дарение на Дирекция "Закрила на детето" - компютър и монитор.