Читалището в Баховица събира фолклора на различните етноси
Читалището в Баховица събира фолклора на различните етноси / nauka.bahovica

Проучване, научаване и показване на местните традиции и фолклор чрез занимания с възрастни и деца от различните етноси започва Народно читалище „Напредък - 1920 г." в с. Баховица. За това информират от пресцентъра на община Ловеч. Начинанието е по проекта „Заедно срещу самотата", спечелен по Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Общият бюджет на проекта е 4853 евро, собственото участие е 500 евро. Партньори са Народно читалище „Зорница - 2010" - Ловеч, и Народно читалище „Паисий - 1896 г." - с. Александрово.

Сериозно непознаване на местните традиции и култура е констатирал секретарят на читалището в Баховица - младият учител Драгомир Георгиев. Негова е идеята за кандидатстването по програмата, той е и авторът на разработката. Според Георгиев ежедневно всички се натъкваме на изолирани възрастни и на хора от малцинствата и с проекта се търси преодоляване на социалната им изолация, насърчаване на толерантността към малцинствата, като заедно с това се цели възбуждане на интереса у децата към фолклора.

Ще бъде създаден клуб „Родолюбец", ще се извърши огромна проучвателска и събирателска дейност, ще се обработи и разучи събраният материал - сценки, песни, ритуали, танци. Това ще бъде показано пред публика на съвместни концерти с партньорите по проекта - на фолклорния празник „Хоро под Стратеш" в Ловеч идната година, на празника на Баховица, когато ще бъде представен и издаденият сборник със събраните материали, на нарочни концертни изяви. Намерението е подобреното съжителство между българи, роми, турци и власи да покаже на местната общност, както и на цялото общество, че познаването и зачитането на хората, с които живеем, повишава тяхното благосъстояние, коментира Драгомир Георгиев.

Продължителността на проекта е 12 месеца. Договорът е подписан на 5 ноември т. г., дейностите по него ще стартират към края на месеца.