Читалище иска да върне помещения, предоставени му с решение на местния парламент
Читалище иска да върне помещения, предоставени му с решение на местния парламент / dariknews.archive

Заявление за отказ от помещения, предоставени им с решение на местния парламент, беше внесено от читалищното настоятелство на читалище „Пробуда - 1990" - Плевен в приемния ден на Председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев. Заявлението представиха Йорданка Трайкова - председател на читалището и Даниела Заркова - секретар.

Със заповед от 9 октомври 2014 г. на Община Плевен в изпълнение на Решение на Общинския съвет от 25 септември същата година, на читалището са предоставени помещения с безвъзмездно право на ползване в нежилищен имот - частна общинска собственост с площ 55 кв.м. Помещенията се намират на втория етаж на нежилищна сграда за обслужващи дейности в жк „Дружба", срещу бл.113, поясни в приемния ден Йорданка Трайкова. Тя посочи, че до този момент читалището не е подписвало приемо-предавателен протокол със „Жилфонд", помещенията са в крайно плачевно състояние след изнасянето на предишния наематели и на практика са неизползваеми.

„Читалищното ръководство се надяваше през това време на допълнителна субсидия за ремонт от Министерството на културата или Община Плевен. Но поради липса на такива средства, не сме в състояние - нито финансово, нито физически, да пригодим тези помещения за своята дейност", заявиха от читалището.

Във връзка с изложените факти от читалището настоятелство на „Пробуда - 1990" - Плевен заявиха пред Мартин Митев, че желаят да се откажат от ползването на посочените помещения.