Анализират фирми, регистрирани по закона за ДДС
Анализират фирми, регистрирани по закона за ДДС / netinfo

На 1 200 регистрирани по ЗДДС фирми следва прецизно да се проверят салдата по справки-декларации. Това сочат резултатите от контролните действия по достоверността на декларираните приспадания на дължим ДДС, който е бил в процедура по чл. 77 от ЗДДС (отм.), информират от плевенската дирекция на НАП.

Действията са предприети във връзка с мигриране към новата информационна система на НАП на съществуващите към 31.12.2006 г. задължения на фирмите. Установено е, че част от задълженията на фирмите са неточни, тъй като фирмите некоректно са попълвали кл. 71 (приспаднат данък за внасяне) в подадените месечни справки-декларации, при което са нарушавани изискванията на чл. 77, ал.1 от ЗДДС (отм.). На тези фирми са извършени проверки на данъчните сметки по ЗДДС и са издадени протоколи от проверките и актове за установяване на задължението по декларация (АУЗД).

В повечето случаи става въпрос за задължения, по които фирмите неправомерно са приспадали данък за възстановяване, вместо да декларират последния в кл. 80 на съответната справка-декларация и данъкът да им бъде възстановен по установения ред.

Фирмите, на които са издадени актове за установяване на данъчно задължение и които имат сума за възстановяване, могат да подадат Искане съгласно чл.129 от ДОПК в териториалната дирекция, за да бъде прихванато установеното задължение от сумата за възстановяване. При положение, че е взето решение за проверка по искането, срокът за извършване на тази процедура е 30-дневен.

Ако е взето решение за ревизия, срокът е три месеца и той може да бъде продължен с още един месец съгласно ДОПК.